A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Magyar fegyver Szíriában, most már tényleg

2013-10-16 11:32 - Szlankó Bálint

Ez a téma már felmerült egyszer, csak akkor kiderült, hogy a fotó, ami a kérdéses AMD-65-öt ("automata módosított deszantfegyver", a Fegyver- és Gépgyár Gázkészülékgyár műve) ábrázolja, nem Szíriában, hanem a libanoni Tripoliban készült. Most előkerült két újabb fotó, ezekről pedig nem kétséges, hogy Szíriában készültek. 

BWn7B6BCAAE91gk.jpg

Nem világos, hogy itt pontosan mi a sztori, de úgy tűnik, hogy ez egy japán turista, aki Szíria Idlib nevű tartományában felkereste az ISIS nevű Al Kaida-csoportot. Az ISIS magyarul azt jelenti, Iraki és Szíriai Iszlám Állam (arabul [angol átírással] Dawlat al-ʾIslāmiyya fi al-'Iraq wa-l-Sham), és ez jelenleg a legradikálisabb szíriai iszlámista csoport. Tömeges emberrablásokkal hozták összefüggésbe (így rivális szervezetek vezetőinek és nyugati újságírók elrablásával), és a Human Rights Watch legutóbbi jelentése szerint az ISIS-nek benne volt a keze az Észak-Latakia tartomány alawita falvaiban elkövetett tömeggyilkosságban is. A fotó a japán turista twitter accountjáról került elő, és azóta lecsapott rá egy csomó fegyverelemző, köztük C. J. Chivers a New York Timestól (történetesen az AMD egyik kritikusa). 

 

A másik fotó:

BWoG6rRCMAAWm5e.png-large.png

Ez a férfi a Líva Abu Fadl al Abbasz nevű síita milícia tagja. Ez a csoport a kormány oldalán harcol a szíriai polgárháborúban, és kisebb részben helyi síitákból, nagyobb részben külföldön (főként Irak és Libanon síita területein) toborzottakból áll. A csoport minden bizonnyal élvezi a libanoni Hezbollah, Irán és iraki síita milíciák támogatását is, Youtube-videói alapján szervezett és jól felszerelt csoportnak tűnik. Itt olvashatunk róla többet. (Ez az oldal egyébként tévesen bolgár fegyverként azonosítja az AMD-65-öt, bár lehet, hogy ezt azóta már kijavította a szerző).

Hogy került ezekhez a csoportokhoz a fegyver? A rövid válasz az, hogy nem tudni. Az AMD-65-öt már évtizedek óta nem gyártják, a FÉG megszűnt, valódi fegyverexport nincs. Az utolsó igazán nagy szállítmány Afganisztánba ment, az ottani rendőrségnek, néhány évvel ezelőtt, elfekvő készletekből, amerikai közvetítéssel. A Wikipedia szerint a következő országok használják az AMD-65-öt: Afganisztán, Angola, Grúzia, Horvátország, Jemen, Kuba, Libanon, Laosz, Mozambik, Palesztin Hatóság, Panama, Szíria, Szudán, Szomália, Szomáliföld, Vietnam, Zimbabwe. Hogy ez a lista mennyire megbízható, nem tudom. Megkérdeztem a HM-et, várok a válaszra.

Annyi biztos, hogy az ilyen kézifegyverek nyomonkövetésével mindig rendkívül óvatosan kell bánni, mert egyrészt iszonyú mennyiséget gyártottak belőlük, másrészt óriási ellenőrizetlen feketepiac létezik, tehát gyakorlatilag bárhonnan bárhova eljuthatnak; egy, a szíriai polgárháborúhoz hasonló konfliktus pedig természetszerűleg vonzza a fegyvereket.  

Az AMD-ről magáról annyit, hogy a mai napig népszerű, érdekes módon főleg Amerikában, ahol kapható a boltokban félautomata verzióban. Jól néz ki, könnyű, kényelmes, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy valódi háborús felhasználásra mennyire alkalmas: a normál AK rendszerű karabélyoknál rövidebb a csöve, vagyis viszonylag pontatlan, és állítólag gyorsan túl is melegszik. A FÉG inkább kisebb deszantegységeknek, harcjárművek kezelőszemélyzetének és a Munkásőrségnek szánta, ennek ellenére a Néphadsereg szélesebb körben is használta. Részletes műszaki leírása és használati utasítása itt található.  

Címkék: szíria fegyverek amd65

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr515573332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása