A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Magyar fegyver Szíriában? Vagyis Libanonban...

2012-11-06 12:50 - Szlankó Bálint

AMD_65.jpeg

Ez a kép remek példa arra, hogy miért kell csínján bánni a fegyverazonosítással interneten keringő fotók alapján. Ez a fotó eredetileg úgy jelent meg a magyar neten, a hozzá kapcsolódó spekulációval együtt -- ld. alant --, hogy a htka.hu feltette az oldalára, hogy ez egy szír felkelőt ábrázol egy magyar karabéllyal. Ezt a képet vettem át én is. Valójában ez egy szunnita harcost ábrázol Tripoliban, ami Libanonban van. A fotó augusztus 24-én készült, és a Reuters készítette, itt van az eredeti. Ettől még persze érdekes lehet, hogy hogyan került hozzá magyar karabély, de a válasz nagyjából ugyanaz, mintha szír lenne: bárhonnan, az AMD-vel ugyanis televan a világ. 

Itt van egy fotó egy vélhetőleg szír felkelőről -- a környezetet elnézve talán Aleppo belvárosa lehet, bár az is lehet, hogy nem, és ez egy fontos körülmény, amire még visszatérek --, akinél jól láthatóan egy mindenféle extrákkal felszerelt AMD-65-ös karabély van. Ez egy magyar gyártmányú fegyver, a Fegyver és Gépgyár gyártotta évtizedekkel ezelőtt, a honvédségnél, a munkásőrségnél és a rendőrségnél is rendszeresítve volt -- sőt, talán a rendőrségnél még most is, ebben nem vagyok biztos. Az AMD-65 egy Kalasnyikov rendszerű karabély, fő ismertetőjele, hogy behajtható válltusa van, rövidebb a csöve (emiatt pontatlanabb), és csőszájfékes, ami a visszarúgást hivatott csillapítani. A relatív pontatlanságát ellensúlyozandó alacsonyabb a tűzgyorsasága, hogy ne ugráljon össze-vissza. Mindezek miatt ez nem egy igazi háborús fegyver, nem is erre tervezték, inkább ejtőernyősöknek és a különböző harcjárművek kezelőszemélyzete számára. 

A kép forrása a Haditechnika Kerekasztal (htka.hu). Azt sajnos nem tudni, hogy mikor és hol készült. Egyébként is csínján kell bánni a fegyverazonosítással ilyen random fotók alapján, a teljesen őszinte igazság az, hogy egyelőre én abban sem vagyok száz százalékig biztos, hogy a fotó valóban egy szír felkelőt ábrázol-e, ugyanis a képhez nem tartozik forrásmegjelölés, és a htka.hu cikkéből nem derül ki, hogy ki készítette, mikor és hol. Egyelőre elfogadjuk a feltételezést, hogy valóban egy szír felkelőt ábrázol, de megpróbálok a végére járni és majd frissítem a cikket.  

Hogy hogyan kerülhetett egy ilyen fegyver egy szír felkelő kezébe? A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a szír kormányerőktől. Az AMD-t a rendszerváltás előtt sokfelé exportálták, a Közel-Keletre is, Szíriába is. A Wikipedia bejegyzése szerint a szír hadsereg felszerelése között is megtalálható (ez persze nem egy betonbiztos forrás, de jobbat egyelőre nem találtam -- aki tud, írja meg nekem). Az is elképzelhető, hogy Irakból vagy Libanonból került át -- ezek az országok fontos forrását képezik a szír felkelőknél található fegyvereknek. A forrás pontos beazonosítása a sorozatszám ismerete nélkül lehetetlen, az AMD egy rendkívül elterjedt fegyver, amit a térség sok országában használnak, de másutt is. Afganisztánban például a rendőrség fegyvere ez, de Amerikában is kapható, félautomata változatban. Ami pedig a képen látható kiegészítőket -- optika, első markolat, kislámpa -- illeti, ezeket bárhol legálisan be lehet szerezni, akár az interneten is. 



Címkék: szíria amd65

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr894893430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása