A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Kabul

2010-02-08 12:31 - Szlankó Bálint

Nem biztos, hogy a megfelelő irányba mennek ezek az interjúk, amikkel itt Kabulban erőlködök pár napja. Baglan tartományról próbálok minél több infót besöpörni, de 15 perc beszélgetés után valahogy mindig maffiaügyekre terelődik a beszélgetés, aztán meg azon kezdek morfondírozni, hogy igazából gőzöm nincs, hogy valójában kik ezek az arcok, akikkel ülök. Ha eltűnnék, akkor nem a megfelelő kérdést tettem fel. 

Apropó maffiaügyek, a történetek kísértetiesen ismerősek: karambolozó képviselő, aki valahogy megússza a felelősségre vonást, ki nem fizetett alvállalkozó,  eltávolított tartományi kormányzó, aki túl sokat kotorászott a helyi vállalkozók ügyeiben, gengszterek, akiket az elnökhöz közeli haverjaik fedeznek. Persze minden egy fokkal durvább. Mégis: Kelet-Európa with guns. Fantasztikusan szórakozom. 

*

Viszont igen érdekes érzés a másik oldalon állni. Katonai konvojokkal közlekedni szuper érzés, rengeteg magabiztosságot kölcsönöz az embernek a 16 tonna acél, az ötven kaliberes gépágyú, meg hogy nem kell megállni a pirosnál (az ideg, hogy mikor robbantják fel az embert, valamennyit persze elvesz mindebből). De újabban én vagyok a civil kocsiban, és nekem kell száz métert lemaradnom, masszív dugót okozva, miközben éppen rohanok valahova, mert éppen jön pár Humvee az úton (a konvojokat nem lehet megközelíteni, mert a katonák esetleg azt hiszik, öngyilkos merénylő vagy és akkor csá). És a mobilom se működik, mert zavarják a jelet, ha esetleg valaki így akarna robbantani. A sofőr elég ideges, és nem vádolom. 

*

Ja: az egyik baglani parlamenti képviselő egy az egyben Martonyi János. Mutatom:

 

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr751738938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása