A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Magyar lőszer a kurdoknak - jó ötlet ez?

2014-09-29 09:47 - Szlankó Bálint

Magyarország lőszert és más hadfelszerelést küld az iraki kurdoknak, mondta a múlt héten a honvédelmi miniszter. A kurdisztáni Bas News kicsit pontosítja ezeket a híreket, ők 224 tonna lőszerről tudnak, és arról is beszámolnak, hogy Hende Csaba hamarosan az iraki kurd fővárosba, Erbilbe látogat, ahol Magyarország konzulátust készül nyitni. Szó van állítólag a pesmerga (a kurd erők) kiképzéséről is. Hogy ezt pontosan ki csinálná, azt nem tudom, de erre Afganisztán után a honvédség könnyű és különleges erői is alkalmasak kell hogy legyenek.

Nagyon helyes. Iraki Kurdisztán szinte az egyetlen többé-kevésbé normális és progresszív hely ma a Közel-Keleten (Izrael és Törökország mellett), ők harcolnak a leghatékonyabban az Iszlám Állam (ISIS) ellen, de rászorulnak a segítségre. A ISIS visszaszorítása mindenkinek érdeke, és humanitárius érvek is szólnak mellette. A szervezet elképesztően brutális, több tömeggyilkosságot is elkövettek, az elmúlt hónapokban keresztények és más iraki kisebbségek, de szunnita muszlimok is százezrével menekültek el az általuk ellenőrzött területekről. Kurdisztán húsz éve nyugati védelmet élvez (részben ezért olyan normális hely), ha ehhez Magyarország is hozzá tud tenni valamit, remek.

(Ide beszúrok egy linket. Ezt a rövid kis ISIS-filmet Irakban forgattam augusztus végén a Fókusz Plusznak. A szerkesztő Dörmer Csaba volt. Archív AP-felvételek is vannak benne.)

Kell attól tartani, hogy az ISIS válaszul Magyarországon terrortámadásokkal próbálkozik? Nem teljesen kizárt, de igen kicsi az esélye. Magyarország az iraki és afganisztáni háborúban is részt vett, ennek ellenére soha nem került az iszlámista szélsőségesek célkeresztjébe. Az ISIS-nak egyrészt kisebb baja is nagyobb most ennél, másrészt ha vissza akar vágni a koalíciónak, inkább vezető tagjaival, Amerikával, Angliával, Franciaországgal, vagy Szaúd-Arábiával, Jordániával próbálkozik majd. Európában egyébként is inkább azok az országok vannak kitéve az ilyesminek, ahol nagyobb számú muszlim bevándorló él.

Címkék: honvédség kurdisztán isis

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr146738381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása