A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Még egyszer Kadhafiról

2011-09-12 11:40 - Szlankó Bálint

Az Origón megjelent egy interjú egy volt osztrák tripoli nagykövettel, aki képes azzal jönni bazmeg, ráadásul most, nem akkor, amikor még folyt a vita a no-fly zone-ról, h Kadhafi, idézem, saját hatalma védelmében bármire képes, de nem egy szörnyeteg, mint aminek a felkelők "beállítják". Eltekintve attól a szemantikai apróságtól, h ha valaki bármire képes a saját hatalma védelmében, az by definition egy szörnyeteg, ez a fasz keményen lemaradt pár dologról, és nem csak akkor, amikor a diplomatanegyed kényelmében üldögélt Tripoliban, és kávézgatott Kadhafi seggnyalóival. De ezek szerint elkerülték a figyelmét az azóta napvilágra került apróságok is, amiket részletesen és meggyőzően dokumentált nem csak a média, de különböző emberi jogi szervezetek és a hágai bíróság is, például a Tripoliban a közelmúltban elkövetett tömeggyilkosságok, amiknek még csak nem is felkelő harcosok voltak az áldozatai, hanem egyszerű civilek, akiket ennek a pszichopatának az emberei az ostrom hónapjai alatt gyűjtöttek be az utcáról; a polgári lakossági tudatos és célzatos lövetése, többek között tiltott kazettásbombákkal, valamint elfogott nők és kislányok megerőszakolása a háború alatt; az Abu Szálim börtönben éveken át folytatott kínzások és tömeges kivégzések; a Kadhafi által kedvelt nyilvános akasztások; és a mindenhol jelenlévő besúgóhálózat, ami családok két generációjának életét tette tönkre, mert az emberek még a saját párjukban sem bízhattak meg (ajánlott olvasmány: In the Country of Men, Hisham Matartól). Nem tudom, hogy milyen más szót lehet találni erre, mint a szörnyeteg. Ezek nem újdonságok, nem igazán. De mondhatjuk azt, h Líbiáról évekig olyan nehéz volt információhoz jutni, hogy esetleg dédelgethette valaki azt az illúziót--esetleg, bár nem egy nagykövet, aki ott dolgozik--, hogy Kadhafi nem olyan kegyetlen diktátor, ráadásul egész szórakoztató. (Persze ez már akkor is felháborító volt, szerencsétlen líbiaiak ugyanis egyáltalán nem találták olyan murisnak a dolgot, de mindegy.) A lényeg: ez a kifogás most már nem létezik, és aki mást mond, az vagy direkt a homokba dugja a fejét, vagy egy fasz, akinek tudok ajánlani egy rövid kis túrát egy-két tripoli külvárosban, én azóta nem tudom kimosni az orromból a rothadó vagy elégett holttestek bűzét. Szégyen-gyalázat. 

 

 

Címkék: líbia

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr913220338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása