A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Zsoldosok

2011-04-11 16:00 - Szlankó Bálint

Néha előjön ez a dolog a kommentek között, meg a tágabb interneten, főleg ha valami történik Afganisztánban a magyarokkal, hogy a katonák azok "zsoldosok" (úgyhogy magukra vessenek, ha valami bajuk esik, nem érdemelnek semmi tiszteletet, esetleg dögöljenek meg - különböző variációk vannak). 

Szerintem ez nem csak butaság, de felháborító is. Eleve, ha jól tudom, a honvédség kint szolgáló tagjai többségében hivatásos katonák, akik pedig éppenséggel szerződésesek, azok is katonák. Nekik ez a foglalkozásuk. A zsoldos nem ezt jelenti. A zsoldos egy civil, aki elmegy harcolni pénzért. Nem egy felesküdött hivatásos. Aki erre azt mondja, hogy igen, de a magyar katona is pénzért megy Afganisztánba, az valamit teljesen félreért.

B+, ez egy munkahely. Persze, hogy akarnak érte pénzt kapni, ki az, aki nem? A postás is pénzért viszi ki a leveleket, meg én is pénzért írok cikkeket, attól ez még egy hivatás, amit komolyan gondolunk. Ez igaz a katonákra is. A rendőr, aki meghal mondjuk egy bankrablót üldözve, miért nem zsoldos?  Ő is pénzért dolgozik, nem? A katona akkor volna csak katona, ha nem kapna fizetést, vagy mi?

Nem mellékes körülmény, hogy az Afganisztánban szolgáló katonák jelentős része ma már nem jelentkezik, hanem utasításra megy misszióra. Tehát a kötelességét teljesíti, és ha valami baja esik, akkor nem fasz zsoldos, hanem hős, ugyanis egy veszélyes feladatot lát el, amit valakinek meg kell csinálnia, még akkor is, ha nehéz, mert az ország megfelelő szervei - a kormány és a parlament - úgy döntöttek, hogy ezt elvállaljuk. 

Afganisztán szar hely, szóval kicsit több szupportot a katonáinknak, emberek. És ez még akkor is igaz, ha esetleg nem értünk egyet a misszióval. A kettő simán megfér együtt. 

Címkék: afganisztán honvédség

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr12817662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindennapi hőseink 2011.04.11. 17:26:40

Rendőrök, tűzoltók vagy az egyszerű mindennapi közlekedők: ők azok, akikért nem kár… Bezzeg az, aki a magasabb fizetés reményében kockáztat! Köszönjük a média újabb fantasztikus közreműködését a “hősgyárban”…...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása