A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Túl sok káemcsés?

2010-12-14 19:38 - Szlankó Bálint

Azt írja a Long War Journal az ISAF-re hivatkozva, hogy szövetséges és afgán különleges műveleti erők 7100 műveletet hajtottak végre idén május 30-a és december 2-a között. Most komolyan, ez a szám hogy jön ki? Egy amerikai különleges alakulat műveleti csoportja - egy Operational Detachment Alpha, vagy A-team - 12 emberből áll. Fél év alatt 7100 művelet, az napi 40 művelet, vagy heti 280. Mennyi műveletet csinál egy ODA? Heti egy-kettőt? Szerintem annyit se.  De mondjuk legyen heti egy. Akkor van 280 ODA Afganisztánban, ideértve a szövetségeseket és az afgánokat is, vagyis 3360 káemcsés (durva egyszerűsítéssel). Lehet az? 

Lehet. Végülis lehet. Mindegy.

Szubsztantív hozzászólásom a kérdéshez nincsen, fogalmam sincs, hogy a tálib vezetők éjszakai levadászása célravezető stratégia-e. (Illetve az az érzésem, hogy nem annyira, mert soha nem fogynak el, de persze lehet, hogy mégis.) Idegesítenek amúgy ezek az ODA-k engem kicsit, senki nem tudja igazából, hogy mit csinálnak, csak hogy röpködnek ott az éjszakába és elkapnak/leszednek ilyen csávókat. Vad. 

Címkék: afganisztán kmcs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr822516083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása