A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Gyalogjaror

2010-09-24 18:16 - Szlankó Bálint

Tizenket oras gyalogjaror. Igaz, a felet ulve toltottuk, mert a szakaszfotorzs kitalalta, h egy kanyarban, ahol igy behajolnak a fak az ut fole, jol el tudnak bujni a talibok - es milyen igaza van, a szazad egyetlen halottjat itt robbantottak fel egy hete -, ugyhogy akkor most kivagjuk a faszba az osszes fat, plusz egy markoloval ledontunk vagy szaz meternyi valyogkeritest. Haha, a tulaj biztos orulni fog. (Mondjuk lehet, h tenyleg, mert ezeket eleg rendesen ki szoktak utana fizetni, es valszeg az arcnak soha nem volt meg annyi penze, mint amennyit ezert kapni fog.)

A szazadparancsnok nehany helyi arccal probalt ott targyalni, mindenki eleg egyuttmukodonek tunt, ha tul lelkesnek nem is. A legjobb az, h itt nincs az az idegesito duma, amint kabe mindenhol mashol hall az ember ("a talibok nem itteniek; a szomszed falubol/jarasbol/tartomanybol, Pakisztanbol/Csecsenfoldrol/a Holdrol jonnek; itt nincsenek ilyen emberek"). Itt vilagos a helyzet - nem is veletlenul hivjak ugy az Arghandab volgyet ugy, h "a sotetseg szive"). Egy-ket arc bizonytalan fejjel megigerte, h majd elmondja, ha a talibok kemenykednek valamit, de gondolom ezt igertek a 82-eseknek is az elozo korben, aztan latjuk, h mi van. (A zaszloaljparancsnok szerint tenyleg jonnek be amugy jelentesek, amiota tele van a volgy katonakkal meg rendorokkel.)

Mindegy. Nem volt semmi gaz. Ejjel ralottek a helyorsegen kivuli rendororsre, de ma egesz nap kuss. Delelott volt egy baszottnagy robbanas valahol messze, de arrol kiderult, h controlled detonation. Rohadt hideg van mostmar ejjel, lehet, h azert nem jonnek mar annyira. Vagy csak meguntak - az idei nyar volt eddig a legrandabb. A fotorzs szerint a talibok olyanok, mint ok. Elfaradtak a sok rohangalasban es hazamennek, mert hianyzik nekik a csaladjuk. Lehet. Ket hettel ezelottig meg majd' minden nap kapott ez a szazad, most latszik rajtuk a megkonnyebbules.

Címkék: afganisztán kandahar

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr732320745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása