A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Baglan

2010-03-09 20:33 - Szlankó Bálint

Érdekes ez a hezbi-tálib összezördülés Baglanban, valamelyik pakisztáni újság azt írta, hogy a pénz miatt vesztek össze, ami lehet: Pul-i-Kumriban három hete beszéltem egy tanárral, aki Baglan Markaziban tanít, ami nem teljesen világos, hogy pontosan hol van, mert mindenki mindent máshogy hív, de ha jól értem, ez régi Baglan város, tehát a régi tartományi székhely, és Baglan-e-Jadid (vagyis Újbaglan [Új-Baglan?], érdekes mennyi arab jövevényszó van, ugye?) között van. Anyway, ő mondta, hogy a tálibok és a Hezb-i-Iszlámi egyaránt sarcot szednek a tanároktól (of all people), már elfelejtettem, hogy mennyit, majd előkeresem a jegyzeteim közül. 

Seriously, a lényeg az, hogy Baglan geciszar hely lett az elmúlt egy évben, most az elmúlt hónapokban heti több összecsapás is volt valamelyik ellenálló erő és a rendőrök vagy a katonaság között, elsősorban a főúttól nyugatra (Dahna-e-Ghouri [ezt mindenki Dandahúrinak ejti, nem tudom mit erőlködök itt az angol átírással]), Baglan Markazi és Baglan Jadid térségében, de a kunduzi és a Mazar felé menő főút egésze mellett is, Pulikumritól északra, sőt, még Pulikumri külvárosában is. Én már utoljára úgy mentem fel az úton, hogy ledűltem hátul az ülésen fullba, hogy ne látszak kívülről, mert rendszeresen lejönnek a főútra az arcok ezér-azér, értitek. 

A két állítólagos kormánypárti miliciáról nyilatkozzon valaki, az egyik Dandahúriban, a másik Baglan városban aktív, a helyiek szerint, akikkel beszéltem, ők hol az egyik oldallal, hol a másikkal vannak, a mulatságos helyi szokás szerint. Arról pedig egy egészen csodálatos sztorit mesélt egy baglani képviselő, hogy a helyi hizbis vezetőből hogyan lett haramia, na azt majd legközelebb megírom. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kormány elveszítette ellenőrzését a tartomány sűrűn lakott részének, tehát a főút mentének jó harmada felett. Na majd ha jönnek az amerikaiak, lesz nemulass. 

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr451826604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása