A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Pokoli agresszio

2010-02-21 15:23 - Szlankó Bálint

Szoval ott tartottam kb. egy honappal ezelott, hogy az amerikai tengereszgyalogosok milyen furcsa kevereket mutatjak a felvilagosultsagnak es az allatias agresszionak. Ennek az egesz hadviselesnek az a lenyege - es ennek eppen az Irakot megjart fiatal fohadnagyok, szazadosok, ornagyok es alezredesek a fo zaszlovivoi -, hogy a talibokat nem lehet legyozni egyszeru eroszakkal. Hogy lehet oket meszarolni, ameddig az ember akarja, ugyse fognak elfogyni, sot. Es ezert minden egyes nap arrol szol, hogy hogyan tudnak kezet nyujtani a lakossagnak, hogyan probaljak hasznossa tenni magukat, hogyan probaljak konkret dolgokkal - epitkezessel, aknaszedessel - demonstralni, hogy nem azert vannak itt, hogy a szaros orszagukat elvegyek meg hogy kitoroljek a fenekuket a Korannal. Kit erdekel. (Persze, nyilvan van kivetel szamos. Ezek csak a sajat tapasztalataim.) A lenyeg az, hogy itt nem haboru zajlik, illetve nem ugy, mint a filmekben. Nincsenek hadseregek. Alig vannak utkozetek. Ezert ilyen alacsony a body count. Ez nem hogy nem Vietnam, de nem is Irak.

Leszamitva akkor, amikor valaki veszi maganak a batorsagot, es a magas fubol ralo egy jarorre, mert olyankor viszont pokoli agresszioval vagnak vissza. Olyankor az van, hogy mintha gondolkodas nelkul belevezetnek akar a nehany fobol allo egyseget is a kemenybe. Ahogy egy fiatal szazados mondta, es ezt jol megjegyeztem magamnak, "ha megtamadnak, akkor viszont konyortelenul levadasszuk a koszos segguket a gecibe es kicsinaljuk oket. Erted mit mondok, haver, ugye?" Es a hatas kedveert nehany fotot dobott az asztalra, par halott ellensegrol (persze kolyok mind).

Aztan utana megint arrol beszelt, hogy mekkorat fociztak a sracok a molla gyerekeivel tegnap. Ertitek.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr931778294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása