A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Fekete helikopterek

2010-02-18 09:12 - Szlankó Bálint

A korrupció, a nepotizmus és a visszataszító smúzolás mellett Afganisztán abban hasonlít még Kelet-Európára, hogy a legbizarrabb összeesküvés-elméletekkel van tele az emberek feje. Apparently az emberek kábé hetven százaléka meg van róla győződve, hogy a Nato azért nem tudja megnyerni a háborút a tálibok ellen, mert a tálibokat igazából a Nato finanszírozza és látja el fegyverekkel (itt ugye azonnal bejön a sztenderd tudatlan hülyeség arról, hogy a tálibokat ugye eredetileg is az amerikaiak látták el fegyverrel és pénzzel, vö. szovjet háború a nyolcvanas években, igaz ugyan, hogy akkor még nem voltak tálibok, but never mind that now), sőt, nem csak, hogy pénzelik őket, de néha még közbe is lépnek az oldalukon. Baglanban, ahol a magyar katonák erőlködnek, nem tudom hány embertől hallottam azt az észbontó történetet, miszerint valahányszor hadművelet indul az ottani ellenállók ellen (akik egyébként döntően nem tálibok, hanem egy Hizb-i-Iszlami nevű bűnszövetkezet ["párt"] tagjai), szóval valahányszor hadművelet indul ellenük, akkor mindig érkezik néhány fekete helikopter (az előadótól függ, hogy ezek amerikai vagy brit helikopterek), és kimenekítik az arcokat, mielőtt sikerülne őket elkapni. 

Mindennél csak az a kétségbeejtőbb egy fokkal (erre egyébként már Libanonban rájöttem, ami ugye egy görbe tükrökkel meg egy csomó totál elmebeteggel telerámolt szűk kis szoba), szóval ennél csak az a kétségbeejtőbb, hogy egy olyan országban, ahol mindenki ilyen eszelősen gondolkodik, ott simán elképzelhető, hogy legalább néhányan így is cselekednek, és akkor aztán már tényleg nem tudod, hogy mi a fasz van. De ha mégegyszer valaki ezzel a helikopteres sztorival jön, akkor csúnya vérengzést rendezek. (Simán lehet egyébként, hogy valamelyik helyi kormánypárt miliciát, ami ugye éjszakánként a biztonság kedvéért átáll az ellenség oldalára, mert valamiből mindenkinek élni kell, szóval igazából kurvára nem tudni, kivel van, szóval simán lehet, hogy néhány ilyen gyanús arcot a kormány fegyverez, még ha talán nem is a Nato outright. De talán azért mindent ne szopjunk be.)

UPDATE:

Ja igen, a lényeget nem is írtam. Ennek az egész hülye elméletnek az a lényege, hogy a Nato igazából nem azért van Afganisztánban, hogy a tálibokat és az AQ-t elintézze, hanem azért, hogy ellopja az afgánok öööö milyét is? A válaszok változatosak, vannak emberek, akik bevállalják a sztenderd faszságot, miszerint az olajat, igaz ugyan, hogy afgánban nincs olaj, de mindegy, szóval az alap válasz az, hogy vannak ilyen bányák lent a hegyek aljában, ilyen-olyan ásványkincsekkel (azt senki nem tudja megmondani, hogy milyen ásványkincsekkel), és akkor a brit hadsereg (igen, az a brit hadsereg, ami közben élethalálharcot vív az eszelősökkel Gereskben), szóval a brit hadsereg éjszakánként körülveszi ezeket a bányakat és bányászik, gondolom, aztán meg izé.

Pusztuljatok, baszki. 

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr931768208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása