A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Testvérem

2010-01-22 16:51 - Szlankó Bálint

Meg kell mondjam, ahhoz képest, hogy mekkora állatok tudnak lenni ezek a csávók, különösen a közlegények (konkrétan verekedős sztorikkal szórakoztatják egymás esténként meg reggeli közben), feltűnően figyelmes és udvarias mindenki. Az előbb idejött egy arc, hogy menjek be inkább az ő lakrészükbe (istállójukba) számítógépezni, mert itt kint biztos nem olyan kényelmes. Igaz, az amerikaiak többsége, akikkel találkoztam, ilyen; de a katonák különösen.

A tábori lelkész mindenkit kihívóan "testvéremnek" szólít. Esténként istentiszteletet tart, ahol előbb keresztény popot tesz a hifibe, majd a tűzokádó amerikai protestantizmusra jellemző szigorral inti hallgatóit, hogy előbb-utóbb felelősséget kell vállalniuk bűneikért. Kevesen vannak, talán tízen, holott ez egy háromszáz fős tábor. A sátorban le vannak rámolva az ajándékcsomagok, amiket a t'gyalogosok otthonrol kapnak, ilyen-olyan csokik és ehhez hasonlók vannak benne (mindenben mogyoróvaj van). Bárki bejöhet és kiszolgálhatja magát. A dobozok oldalára valaki (gondolom a lelkész) ráírta, hogy "Csak annyit vegyél, amennyire éppen szükséged van. Ne feledd: a mohóság bűn!"

Ma megvolt a súra, demonstratíve a múlt héten felgyújtott iskola udvarán, el is jött jó sok mindenki, a környező falvak vénei, a tartományi és a járási kormányzó, meg pár feltűnően fontos amerikai és brit tábornok, akik Helmandot és a déli területi parancsnokságot irányítják. Úgy látszik, mindenkinek fontos, hogy a garmsiri járás ne essen szét azok után, hogy nagy nehezen sikerült stabilizálni. Egy angol és egy svéd zsoldos ("kontraktor") közé rejtőzve hallgattam a beszédeket, a két arc kicsit leizzadt, hogy ez tökéletes alkalom volna egy öngyilkos merénylőnek, és frankón gőzük nincs, hogy kik ezek az arcok, akik itt fel-alá mászkálnak.

Ja, és az igaz, hogy az istállókat nem fűtik, viszont kb. ötmillió dollár értékben berendezett konditerem (kondiistálló) van.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr511693103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása