A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Sharp harci támaszpont

2010-01-22 16:50 - Szlankó Bálint

Nagyon nehezen jutok internethez, ugyhogy ez a blog sajnos nem lesz olyan up-to-date es izgalmas, mint terveztem. Amiota utoljara irtam, a garmsiri korzetet jarom a 2-2 tengereszgyalogos-ezred parancsnokaval egy negyautos konvojon. Az egesz korzet sokkal jobb allapotban van, mint gondoltam: a juliusban megkezdodott tisztogatas 5-6 honap kemeny harc aran kiszoritotta a talibokat vagy a Helmand folyo ket oldalan fekvo sivatagba, vagy a muveleti terulettol delre fekvo reszekre. Onnan meg harminc kilometernyi folyovolgy van, ahol egyaltalan nincsenek Nato-katonak, csak talibok, utana pedig a nyilt sivatag egeszen Pakisztanig.

A 2-2 muveleti teruleten harom hete volt az utolso utkozet, azota csak utszeli bombakkal erolkodnek az ellenallok (keves sikerrel egyebkent, azt hiszem, hogy csak nehany serules esett). Azt hiszem, ez lesz az elso good-news sztori, amit Afganisztanrol irni fogok az elmult majdnem ket evben, amiota ide jarok. Arról nem is beszélve, hogy ha minden jól megy, egy darabban megúszom a dolgot.

Az összes lövöldözés, amit eddig hallottam, egy sivatagi gyakorlat volt, ahol vállról indítható rakétákkal dolgoztak meg egy nagy homokdűnét. Egyszer messzirol hallatszott egy oriasi robbanas is, arrol utobb kiderult, hogy egy harckocsi aknara futott, de nem veszett oda senki.

Nem csoda amúgy, hogy mindenki folyton visszakérdez, hogy "mi van?", tök süketek lehetnek ezek a szerencsétlenek; eddig azt hittem, hogy csak az akcentusom a furcsa nekik. És most eszembe is jutott, hogy Szenes Zoltán, a volt vezérkari főnök mesélte egyszer, hogy az afgánból leszerelt brit katonák 10-15 százaléka hallássérülten megy haza. "Megy a harc" - mondta flegmán.

Igen szerenyen elnek ezek az arcok: se futes, se zuhany, de meg hordozhato wc sincs. Kis vályogépület egy-egy szakasztábor, nem több, akkora, mint egy nagyobb lakás, vályogfal körbe-körbe és kész, amit vagy elnyertek egy helyi tálib vezetőtől, vagy egy helyi arctól bérelnek (!). Azt mondjak - legalabbis a parancsnok -, hogy ez a tengerészgyalogos-módi. A közlegények frusztraltak, hogy az ellenseg eltunt; mindenkinek viszket a mutatoujja. Merészek és agresszívak, igen mások, mint a hadsereg. Keresik a bajt. Majd tavasszal talan megtalálják újra; vagy az őket.

Hopp, közben idejött egy arc, hogy egy harckocsi beleborult az ontozocsatornaba. Mindenki jol van.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr271693099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása