A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Gyalogosjaror 2.

2010-01-19 09:47 - Szlankó Bálint

Kozben leesett, hogy a tegnapi jaror az volt egy kicsit feszkos, mert mult heten volt ez a nagy tuntetes, amibol lovoldozes lett. Az amerikaiak, a bazison levo civilek, es az afgan kormany azt mondja, hogy ezeket az emberek a talibok hergeltek fel a Koran meggyalazasarol szolo szoveggel, illetve a delebbre fekvo reszekrol hoztak fel oket. (Az amerikaiak tagadjak, hogy barmit csinaltak volna a Korannal, es en oszinten szolva hiszek is nekik: ennyire mar csak nem lehetnek hulyek, kilenc ev utan. A talibok cinizmusa viszont kozismert es parjat ritkito.)

Vegul vagy egy otszazfos tomeg, koztuk kb. 20 fegyveres felgyujtotta az iskolat, aztan a tabor ellen vonult. A katonak legalabb egyet, de lehet, hogy harmat lelottek a puskasok kozul. Mutattak egy videot, amin egy csomo feketeturbanos arc kovekkel dobalja a kikuldott MRAP-eket ot meter tavolsagbol - illetve nem csak kovekkel, ahogy a szelvedokon levo lovesnyomokat elnezem.

A tegnap gyalogosjaror azert volt, hogy megmutassak, nem mennek sehova, itt vannak, nem felnek, es ok a fonokok. Igazabol mar akkor azt gondoltam, hogy a bazarban egy csomoan ellensegesen neznek rank, de oszinten szolva ezt eleg nehez eldonteni; az szinten nem teljesen vilagos, hogy a tuntetok kozott hany volt a helyi es hany jott fel delrol. Zavaros dolgok ezek elegge, az az igazsag; ezek a csavok elegge hasonlitanak egymasra.

Mindenesetre volt egy nagy sura ma a tartomanyi kormanyzoval, meg ilyen falusi venekkel, mindenki nagy szavakkal kikelt a talibok ellen, akik felgyujtottak az iskolat. A kerdes persze, hogy a venek mit fognak csinalni, ha a 2-2. tovabbmegy del fele. A megdobbento dolog ugyanis az, hogy hiaba van majdnem harmincezer szovetseges katona egyedul Helmandban, meg igy is az afgan kormanyerokre kell tamaszkodniuk a megtisztitott teruletek biztositasaban. Nem tudjak az egesz tartomanyt egyszerre ellenorizni.

Tudom, hogy keves a kep, de remes az internet, raadasul tegnap blackout volt, mert valahol meghalt egy katona, es olyankor egyaltalan nem lehet hasznalni, amig nem ertesitik a hozzatartozokat. Majd kesobb felrakok par uj kepet meg irok meg par dolgot.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr491684063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása