A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Gyalogosjárőr

2010-01-18 12:14 - Szlankó Bálint

A tengerészgyalogosokból áradó, jól-rosszul kontrollált, hangos, kihívó agresszió ellenére látszik, hogy sokan félnek kicsit, vagy legalábbis idegesek, amikor ki kell menni a dróton túlra. Pláne a harckocsik nélkül. Mindenki viccelődik az eligazítás alatt, de közben szokatlan intenzítással rágóznak, van aki újabb és újabb cigire gyújt, és egymás szopatása is a szokottnál keményebben megy. Hát ja.

Az eligazítás viszont durván profi, én alig bírom követni, nem csak a rengeteg, többnyire ismeretlen katonai rövidítés miatt, hanem azért is, mert keményen pörög. De amikor a tizedes visszakérdezi a katonákat random, elég meggyőzően nyomják, hogy mikor melyik forgatókönyv hogy van. Mi van ha aknára lép valaki, mi van, ha ránklőnek, mi van, ha lincshangulat alakul ki (múlt héten itt volt a nagy és lövöldözésbe fulladó tüntetés az állítólag meggyalázott Korán miatt, aminek ironikusan az lett a vége, hogy leégett a fenébe az iskola, benne rengeteg Koránnal).

Végül nincs semmi baj. A 2-2-es műveleti területének északi része (kb. Garmsir járásközpont) elég nyugis, a múlt heti örjöngés állítólag kivétel volt. Teszünk egy kb. két és fél kilométeres kört, végig a kis földutakon, át a mezőkön meg a bazáron, aztán vissza a kapuhoz, jól szellősen, szétszórodva. Az afgánok többsége kedvesen vigyorog vagy kiváncsian bámul, a gyerekek rajzanak, ahogy szoktak. A fő gond, hogy a régi angol sisakom nyomja a fejemet, szóval lehetne rosszabb is, értitek.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr581681669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása