A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Delhi, Garmsir

2010-01-18 12:10 - Szlankó Bálint

Nagy nehezen kijutottam Leatherneckből. Most a Delhi névre hallgató előretolt helyőrségben vagyok, ami Helmand tartomány Garmsir kerületének északi végén helyezkedik el körülbelül, és lényegében egy kupac rommálőtt istállóból meg egy helikopterleszállóból áll. Nem tudom pontosan, mi a hely története, de rémlik, hogy a britek évekig erőlködtek itt, hátul van is egy kis emlékmű meg egy brit zászló, de már kivonták őket. (Hagytak néhány vicces graffitit, majd felrakom a képeket.) Helyettük 300 amerikai tengerészgyalogos van itt, a 2-2-esektől (2. gyalogezred, 2. zászlóalj).

A környék ma már meglehetősen stabil, a helyőrségig egyáltalán nem jönnek el az ellenállók, és egy angol pasas, aki fejlesztessel foglalkozik, azt mondta, ki lehet menni a bazárba mellény nélkül, amióta a tengerészgyalogosok kipucolták a tálibokat. Érdekes, hogy mekkora variációk vannak a tartományokon belül, nem? Helmand egyértelműen a legrosszabb tartományok közé tartozik, de ugy tűnik, vannak viszonylag normális részek is, még ennyire lenn délen is.

Borzasztó hideg van, majdnem meghaltam az éjjel. Hajnali négy körül hangosan elkezdtem átkozódni, hogy miért nem hoztam egy brutálisabb hálózsákot, de aztán reggel kiderült, hogy mindenki majd' megfagyott, pedig egészen ijesztő szerelésekbe csavarták magukat a csávók éjszakára. Ettől egy kicsit jobban érzem magam. A legtöbb helyen pedig fűtik a sátrakat, de úgy tűnik, ezek nem vacakolnak ilyesmivel. A katonák többsége kedvetlen arckifejezéssel botorkál az MRAP-ek között. Ma este valami komolyabb tüzet fogok rakni a padlódeszkákból.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr571681662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása