A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Nem tudom, arizonai vagyok

2010-01-13 14:58 - Szlankó Bálint

A kabuli katonai repülőtér kicsit olyan, mint Bagram, szóval ilyen nagy lomha katonai bázis, csak persze sokkal kisebb, ilyen konténerek meg sátrak meg homokzsákok meg nagy munkagépek, és köztük sétálgató katonák mindenütt. Bagram amerikaibb volt, itt mindenféle van, franciák, belgák, ausztrálok, angolok, bolgárok, csehek, igazi közös Nato-erőfeszítés, mindenki együtt a porban. 

Az előbb bekeveredtem egy sajtótájékoztatóra, két amerikai szenátor volt itt, az egyik Al Franken, a minnesotai pasas, aki a tavalyi választások után hónapokig pereskedett a mandátumáért, mert kábé egy szavazattal nyert és a másik arc minden bíróságra elment, hogy hátha. Franken azelőtt humorista volt, úgyhogy mindenki izgatottan várta a sajtótájékoztatót, hogy hátha mond majd valami vicceset, de nem volt túl érdekes. 

Viszont az egyik újságíró mesélte, hogy amerikai katonák mutattak neki egy videót valami teljesen elpusztított afgán faluról, mert ugyan most az az új doktrína, hogy el kell választani a helyieket az ellenállóktól, de itt történetesen a helyiek voltak az ellenállók, úgyhogy kénytelenek voltak feltúrni mindent. Az arc azt mondta, nem írta meg, mert a szerkesztői úgyis visszadobták volna azzal, hogy ez "un-American". (To be fair, nekem nem az a benyomásom az amerikai lapokról, hogy ráülnének az ilyen sztorikra, nem beszélve arról, hogy igazából nem tudni, mi történt abban a faluban. Mégis.)

Órákig tartott, míg megtaláltam az internetsátrat itt a sok egyenkonténer közt. Megkérdeztem egy arcot út közben, bambán nézett rám és azt mondta: "Nem tudom, én arizonai vagyok." Mikor megy már a repülőm?!

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr591669474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása