A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Gyűlölködni iszonyú fárasztó

2008-11-17 13:03 - Szlankó Bálint

Origo, 2008. november 17.

Usman Raja iszlámista agitátor volt Londonban. A kilencvenes években a csecsenföldi ellenállóknak kalapozott pénzt, térített és fizikai tréninggel készült a nagy felkelésre, amikor a muszlimok végre átvehetik az uralmat a Nyugat felett. Néhány társa megjárta az afganisztáni al-Kaida-kiképzőtáborokat. Öt éve meggondolta magát, most egy alapítványnál dolgozik, ami szélsőséges nézeteket valló muszlimokat próbál megtéríteni egy békésebb iszlámnak. Interjú a fanatikus iszlámról és arról, ami esetleg a helyébe léphet.

Hogyan kerültél bele az iszlámista szervezkedésbe? A környezet teszi, ahol felnőttél?

Usman Raja: Farmborough-ban nőttem fel, Délnyugat-Angliában, az 1980-90-es években, vegyes környéken, fehérek és muszlim bevándorlók között. Ez viszonylag oké, ennél sok rosszabb hely van Angliában: az északi városokban a muszlim bevándorlók elzárt gettókban élnek generációk óta, magas köztük a munkanélküliség, rasszizmusnak vannak kitéve. De nekem se volt könnyű dolgom, minden nap verekedni kellett a fehér kölykökkel, mindennap leköpdöstek. Nem csak arra emlékeztettek minden nap, hogy nem vagyok angol, hogy pakisztáni vagyok, de arra is, hogy muszlim vagyok. Idegen, aki nem való ide. Emlékszem, kb. 12 éves lehettem, amikor elsétáltunk egy kocsma mellett, ahol valami karácsonyi rendezvényt tartott éppen az iskola. Amikor benéztünk, a tanárnő ránkszólt az ajtóból: "Semmi keresnivalótok itt, ti muszlimok vagytok."

Folytatás itt.

 

Címkék: iszlámizmus

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr781645186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása