A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Afganisztán vacak hely, de kalandos

2008-05-26 12:50 - Szlankó Bálint

Origo, 2008. május 29.

Mindenki kicsit ideges, senki nem tudja ki kivel van, ki a jó, ki a rossz - Afganisztán érthetetlen hely. A veszélyekre a szállodák kertjében éjszaka kirobbanó lövöldözések, az álruhában megtett utak emlékeztetnek. Afganisztán olyan ország, ahol az elmúlt 30 évben minden rossz összejött, úgyhogy jól teszed, ha nem lépsz le az útról.

„Hát én nem tenném” – mondja összehúzott szemmel a kabuli reptér kijáratánál a marcona brit biztonsági ember, akit óvatosan megkérdezek, szerinte jó ötlet-e egyszerűen taxit fogni és azzal bemenni a városba. Nyilván nem sikerült megszervezni, hogy valaki kijöjjön elém, viszont mindenki napokon keresztül azzal paráztatott, hogy Kabulban elrabolják az embert, ha nem vigyázz. Valójában az afgán főváros nem olyan vészes, noha tény, hogy több merénylet, robbantás és lövöldözés is volt az elmúlt időszakban, még az afgán elnököt plusz a norvég külügyminisztert is majdnem elintézték a tálibok. Maguk a hadműveletek viszont kicsit arrébb folynak.

„Próbáld minden nap változtatni az útvonalat, amin közlekedsz, ne menj ki sötétedés után, és ha elhagyjuk a várost, viselj afgán ruhákat. Szóval csak csöndesen és óvatosan és akkor minden rendben lesz” – magyarázza nagyon türelmesen és nyugodtan a fixerem (helyi arc, akivel a külföldi újságírók dolgoznak ismeretlen terepen), miután valahogy mégis bekeveredek a városba. Szuper. A nyugatiak, akikkel találkozom, szinte egyáltalán nem hagyják el a masszív biztonsági intézkedésekkel megerősített helyet, követséget, tábort, ahol dolgoznak. (Tényleg lehet így dolgozni, segíteni az afgánokon?) De a valóságban a helyzet nem olyan rossz, legalábbis a városon belül, még a félelmem is elpárolog pár nap alatt, csak a köhögés marad a mindenhol kavargó portól.

Folytatás itt.

Címkék: afganisztán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr441645151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása