A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Újra Kairó

2011-04-28 11:39 - Szlankó Bálint

Klasszik civilizációs mérőfok, hogy mennyire képesek sorbanállni az emberek. Az afgánok például - ki gondolta volna! - úgy tolakodnak és ölik egymást, másznak át a másikon és vágódnak be a legkisebb megnyíló résbe is, enyhe bocsánatkérő mosollyal az arcukon, mintha az életük függne tőle. Egy jó délelőtti kabuli sorbanállás után az emberben határozottan kialakul az érzés, hogy basszátok meg, talán mégis hagyni kéne a tálibokat nyerni, aztán nyomassátok. Az egyiptomiak sokkal jobbak, bár még itt is résen kell lenni. A legjobbak persze az angolok, akik még a buszmegállóban is takarosan sorbanállnak, és egyébként - szórakoztató önmitológiájukban - egyenesen a sorbanállás feltalálójának tekintik magukat. ("I'm English, I can queue!" - mondja dacosan előreszegett állal Arthur a Galaxis útikalauz filmváltozatában.) 

És ha már itt tartunk, csodálatos karakterrel ismerkedtem meg tegnap, egy harminc évvel ezelőtt nagyon előkelő angol magániskolában végzett egyiptomi doktorral, akin elképesztő jó munkát végeztek, legalábbis ami a külsőségeket illeti. Hibátlan akcentus, fejtartás, finoman összehúzott szemöldök, nagyon picit toprongyosra vett ruházat ("Leaving it casual, old boy", ahogy Sir Alec Douglas-Home mondta mindig), látszólag türelmetlenül odavetett visszakérdezések, és az igazi viktoriánus úriember enyhe viszolygása a vulgáris közügyektől. ("Oh, I'm way too busy to dabble in politics, old sock. Care for another one? Eh?") Ami a szubsztantív dolgokat illeti, a fickó ateista volt és liberális, ami szintén üdítő folt a katonai diktatúra kalapácsa és az iszlámizmus üllője közé szorult Egyiptomban. 

Címkék: kairó

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr132861595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása