A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Ha meg akarod érteni, hogy mi folyik most Irakban, akkor olvasd el, mi megy a szindzsári fronton

2015-06-16 19:37 - Szlankó Bálint

444.hu

Az aknagránát mennydörögve csapódott be jóval a kurd vonalak mögött; az iszlámisták direkt túllőttek a dombtetőn fekvő állásokon, a hátul lévő parancsnokságot célozva be. A kurdok ijedtséggel vegyes izgatottsággal pislogtak ki a magasra tornyozott homokzsákok közti kémlelőnyílásokon, le a városban lévő ISIS-állásokra, megpróbálva kiszúrni, hol van az aknavető. Az egyik tiszt néhány perc múlva már a mobilján próbálta elmagyarázni a légiirányítónak, hova hívja a légicsapást.

A repülőgép öt percen belül ott volt, de addigra az aknavető eltűnt valahol a házak között. A következő egy harci egységet célzott meg, a következő egy tankot. A kurdok igencsak rá vannak utalva a szövetséges légierőre: a két nap alatt, amit a frontvonalon töltöttem velük, vagy egy tucat légicsapást kértek, válaszul minden támadásra, amit az Iszlám Állam (ISIS) intézett ellenük a Szindzsár városának szélén fekvő dombokon. „Hálásak vagyunk a szövetségeseknek” – mondta Delgas Zebari ezredes, a 12. pesmerga dandár parancsnokhelyettese. „A segítségük nélkül lehet, hogy nem tudnánk tartani a területet.”

Folytatás itt.

Címkék: irak kurdisztán isis

komment

Nincs semmink, csak ez a sátor

2015-06-12 16:13 - Szlankó Bálint

Itt az iraki filmem második része.

Címkék: irak kurdisztán isis

komment

Minden nap megpróbálnak megtámadni minket

2015-06-11 11:05 - Szlankó Bálint

Itt az új filmem első része Irakból.

Címkék: irak kurdisztán isis

komment

Új film Szíriából

2015-05-18 16:54 - Szlankó Bálint

Ezt a filmet áprilisban forgattam Szíriában, az Asszíriai Katonai Tanács nevű keresztény milíciáról, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Sajnos nem sikerült beágyaznom, de ezen a linken meg lehet nézni. A producer Polgár Géza volt.

Címkék: szíria isis

komment

Nem tudjuk megmenteni Ukrajnát Oroszországtól

2015-03-02 14:38 - Szlankó Bálint

444.hu

Ha el akarjuk dönteni, kell-e támogatnia a Nyugatnak Ukrajnát az orosz aggresszió elleni harcában és mivel (pénzzel, fegyverekkel, Oroszország elleni szankciókkal), először meg kell tudnunk válaszolni azt a kérdést, hogy pontosan mennyire fontos a Nyugat számára Ukrajna és mekkora áldozatot hajlandó érte hozni.

A kérdés nem egyszerűen csak Ukrajnát érinti, hanem bizonyos alapelveket is. Egy ország nem rohanhat le csak úgy a másikat és annektálhatja egy darabját, ahogyan Oroszország tette a Krím-félsziget elfoglalásával. Az államok területi integritása sérthetetlen: ez a nemzetközi rendszer egyik legfontosabb alapelve.

Folytatás itt.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Fundamentalista nézetek az európai muszlimok körében

2015-02-26 09:12 - Szlankó Bálint

Ebben a vitában mindenkinek elég határozott nézetei vannak arról, hogy az európai muszlim közösségek mennyire vallanak fundamentalista vallási nézeteket, mennyire internalizálták a liberális európai értékeket, meg ehhez hasonlók, de konkrét adatot elég keveset látni. Viszont van egy felmérés a Journal of Ethnic and Migrations Studies legújabb számában, amit a WZB Berlin Social Science Centre készitett 2008-ban török és marokkói első és második generációs közösségekben Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Hollandiában és Belgiumban (vagyis a teljes európai muszlim lakosságot tekintve nem reprezentatív).

A tanulmány a fundamentalista nézetek elterjedtségét méri, és azt, hogy ez hogyan függ össze más nézetekkel és a társadalmi-gazdasági helyzettel. Azokat tekinti vallási fundamentalistának, akik szerint a hívőknek vissza kell térniük bizonyos örök és megváltoztathatatlan szabályokhoz, amelyeket a múltban fogalmaztak meg; ezeknek a szabályoknak csak egy igaz értelmezése lehetséges, és ezek minden hívő számára kötelezőek; illetve a vallási szabályok elsőbbséget élveznek a világi törvényekkel szemben.

A felmérés szerint a fundamentalizmus elterjedt a vizsgált muszlim közösségekben: 60 százalék szerint a muszlimoknak vissza kellene térniük az iszlám alapjaihoz; 75 százalék szerint csak egyetlen értelmezése lehetséges a Koránnak és az minden muszlim számára kötelező; és 65 százalék számára fontosabbak ezek a szabályok, mint az állam törvényei. 44 százalék mindhárom állítással egyetért. A második generációs, vagyis Európában született muszlimok között kicsit alacsonyabbak ezek az értékek, és társadalmi-gazdasági helyzettel is korrelálnak a szokásos módon, vagyis a magasabb jövedelműek és végzettségűek között kevesebben vallják ezeket a nézeteket. A vallásos keresztények körében lényegesebben alacsonyabbak a fundamentalista nézetek.

Tovább

Címkék: iszlámizmus

komment

Artemovszk 2.

2015-02-14 22:08 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Artemovszk

2015-02-14 17:01 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 13.

2015-02-14 11:30 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 12.

2015-02-05 19:47 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 11.

2015-02-05 10:32 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 10.

2015-02-05 10:23 - Szlankó Bálint

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Charlie Hebdo és az iszlámista terrorizmus

2015-01-12 08:52 - Szlankó Bálint

Charlie Hebdóról már mindent megírtak, én csak két dolgot szeretnék mondani röviden.

1. A terrorizmus okai összetettek, ez erre az akcióra is igaz, leegyszerűsíteni nemigen lehet se úgy, hogy az arab-európaiak, arab-franciák nincsenek rendesen beilleszkedve, rossz gazdasági-társadalmi helyzetük miatt esetleg hajlamosabbak a radikalizációra és a többi (bár ezeknek egy része bizonyára igaz), meg úgy sem, hogy az iszlám, mint vallás, kultúrkör, civilizáció eleve hajlamosabbá tesz az ilyesmire, tekintve, hogy nem ment keresztül se reformáción, se felvilágosodáson, ahogy ezt mostanában szokás hangoztatni. (Bár fel lehet tenni a kérdést, hogy a vallás sokkal markánsabb túlélése az iszlám világban nem fékezi-e a liberális és racionalista értékek terjedését, de még ha ez igaz is, a konzervativizmus mégsem egyenlő a terrorizmussal.) Ezt nem tudom itt mind végigboncolgatni, nem is vagyok mindenben biztos. Most csak annyit, hogy az arab világ jelenlegi politikai-intellektuális-erkölcsi állapota kétségkívül katasztrofális, s ennek a szerepét tagadni a kóros arab terrorizmusban nem lehet.

Tunéziát leszámítva az összes arab ország autokrácia/diktatúra vagy véres polgárháború dúlja, jónéhány nem is igen tekinthető funkcionáló államnak. Ezek az országok szegények és elmaradottak, modernizációjuk féloldalasan vagy esetleg egyáltalán nem sikerült, még a fejlettebbek is csak a szerencsének (az olajnak) köszönhetik gazdagságukat, ami elég vegyes áldás. A politikai diskurzust még a stabilabb országokban is szélsőségesek, tehetségtelen alakok vagy gazemberek dominálják, az ujjal mutogatás, a mások (döntően a Nyugat) vádolása a régió bajai miatt, az antiszemitizmus, az elképesztő összeesküvés-elméletek, a zűrzavaros teóriák, az üldözési mánia bizonyos fokig áthatják a mainstreamet is. A józan és liberális ellenvélemény gyenge, bár a helyzet persze országról országra más. (Ha valakinek feltűnne, hogy mindez mennyire hasonlít Magyarországra: a helyzet még annál is sokkal, de sokkal rosszabb.)

Tovább

Címkék: franciaország terrorizmus isis alkaida

komment

Anna Jurijeva már csak a halálra vár

2014-12-31 13:30 - Szlankó Bálint

444.hu

Anna Jurijeva 87 éves, olyan öreg, hogy emlékszik a második világháborúra. Azt mondja, akkor jobb dolguk volt, mert a kormány evakuálta őket az Urál mögé. Most egy, a hidegháború idején épített óvóhelyen – lényegében egy kiterjedt pincekomplexumban –, vagy hat méterrel a föld alatt ücsörög néhány hozzá hasonló idős asszonnyal meg a Down-kóros unokájával együtt. Odakint a felkelő tüzérség ütemes dübbenéseit hallani, ahogy veretik az ukránokat a néhány kilométerrel arrébb lévő donyecki repülőtéren.

Folytatás itt.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Luhánszk 5.

2014-12-22 13:46 - Szlankó Bálint

Kozák kutya. Sztahanov, Luhánszk oblaszt, kb. tíz nappal ezelőtt.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 9.

2014-12-13 17:57 - Szlankó Bálint

Hosszú felkelő konvoj Donyeck belvárosában, csütörtök.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Luhánszk 4.

2014-12-08 16:07 - Szlankó Bálint

Egy elesett katona sírja a szétrombolt luhánszki repülőtéren. Ukrajna, vasárnap.

Címkék: ukrajna

komment

Donyeck 8.

2014-12-02 14:27 - Szlankó Bálint

Egy nő áll egy óvóhely bejárata előtt a kelet-ukrajnai Donyeck egy külvárosában, ami különösen ki van téve az ukrán hadsereg és az oroszbarát felkelők közötti harcoknak.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 7.

2014-12-02 14:16 - Szlankó Bálint

Egy Grad rakéta motorja egy donyecki kórház padlásán, ahol áttörte a tetőt november 27-én.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 6.

2014-11-25 10:55 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-11-25_at_12_52_03_1416909289.png_600x450

Egy megégett játék egy kibombázott lakóházban. Donyeck, Ukrajna, vasárnap.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Donyeck 5.

2014-11-25 10:54 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-11-25_at_12_51_39_1416909177.png_603x450

Egy Grad rakéta kiégett motorja egy találatot szenvedett lakóház mellett. Donyeck, Ukrajna, vasárnap.

Címkék: ukrajna oroszország

komment

Törökország 5.

2014-10-17 11:11 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-10-17_at_12_08_24_1413537026.png_614x459

Diyarbakir.

Címkék: törökország kurdisztán

komment

Törökország 4.

2014-10-17 11:09 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-10-17_at_12_07_32_1413536947.png_512x513

Diyarbakir.

Címkék: törökország kurdisztán

komment

Törökország 3.

2014-10-12 22:41 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-10-11_at_22_59_45_1413146355.jpg_1280x800

Egy a 180 ezer kurd menekült közül, akik az elmúlt hetekben Szíriából Törökországba menekültek az Iraki és Szíriai Iszlám Állam és a kurd YGP milícia között dúló harc elől.

Címkék: szíria törökország isis ypg kobane

komment

Törökország 2.

2014-10-10 22:50 - Szlankó Bálint

kobane_airstrike_1412974125.jpg_1280x800

Amerikai légicsapás a török-szír határon fekvő kurd település, Kobane ellen, amit az Iraki és Szíriai Iszlám állam hetek óta tartó ostrom után kezd ellenőrzése alá vonni.

Címkék: szíria törökország kurdisztán isis

komment

süti beállítások módosítása