A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com

Balint Szlanko is a journalist mostly interested in foreign affairs and conflict. The author of three books, Balint writes and shoots video for many newspapers, covering the Middle East, Central Asia and other international stories. Follow him on Twitter at @balintszlanko or on Facebook at facebook.com/balintszlanko. You can email him at bszlanko[at]gmail.com. See his website in English here.

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Hirdetés

Twitter

Címkék

afganisztán (134) amd65 (3) amerika (8) assange (2) badaksan (1) baglan (22) bagram (1) bamian (1) belgium (1) börzsöny (1) cigányok (1) demokrácia (12) egyiptom (1) english (11) eu (5) európai (5) európai unió (1) gripen (1) honvédség (25) iszlámizmus (15) izrael palesztina (13) jordánia (1) kairó (11) kandahár (1) kandahar (6) kína (3) kmcs (2) koszovó (5) koszt (15) krím (4) kurdistan (1) libanon (11) líbia (26) mcchrystal (1) nato (1) obama (2) omlt (11) ópium (1) oroszország (4) paktia (1) prt (5) szíria (45) tata (2) tunézia (3) turkey (1) ukrajna (4) unió (5) wikileaks (4) Címkefelhő

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Az intenzíven szírek fekszenek

2014.04.22. 11:24 - Szlankó Bálint

Népszabadság

Jordániában hatszázezer szír menekült van, a lakosság nyolc százaléka. Nyolcvanezren élnek menekülttáborban, a többiek viszont a városokban próbálnak helyet találni. A menekültek sorsa nehéz, de a helyzet a helyieket is alaposan próbára teszi.

Folytatás itt

Címkék: szíria jordánia

Szíria halála

2014.04.20. 10:09 - Szlankó Bálint

Népszabadság Hétvége

Három éve tört ki Szíriában a forradalom, a polgárháború két és fél éve tart. Azóta legalább 150 ezer ember vesztette életét, a lakosság majdnem fele (több mint 9 millió ember) elmenekült otthonából, ebből több mint 3 millió külföldre. Ez a legnagyobb humanitárius katasztrófa a ruandai népirtás óta. A háborút elképesztő brutalitással vívják: a kormányerők továbbra is válogatás nélkül és tömegesen gyilkolják az embereket légitámadásokkal, nehéztüzérséggel, a helikopterekből kidobált, robbanóanyaggal és fémdarabkákkal telepakolt „hordóbombákkal”. Az embereket ezrével tartóztatják le, rengeteget megkínoznak és kivégeznek, egyes településeket pedig körbezárnak és kiéheztetnek. Az Amnesty International szerint egyedül a damaszkuszi Jarmúk palesztin menekülttáborban 128 ember halt éhen február végéig.

Tovább

Címkék: szíria iszlámizmus

Kösz, Putyin: a NATO-nak újra van értelme

2014.03.25. 10:56 - Szlankó Bálint

444.hu

Meddig hajlandó még elmenni Oroszország? A Krím bekebelézese volt az egyetlen területi agresszió, amit elkövet, vagy bevonul Kelet-Ukrajnába is? Esetleg a balti orosz kisebbségek jogaira hivatkozva Észtországot, Lettországot, Litvániát is fenyegeti, ha talál rá alkalmat? Ezekre a kérdésekre nem tudni a választ, de az európai külpolitikának abból kell kiindulnia, hogy a jelenlegi Oroszország agresszív, revansista hatalom, ami erővel próbál meg magának tiszteletet szerezni.

Folytatás itt.

Címkék: ukrajna oroszország krím

A krími oroszokat alaposan becsapták

2014.03.18. 09:51 - Szlankó Bálint

444.hu

Független külföldi megfigyelők híján képtelenség teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a vasárnapi krími népszavazás mennyire tükrözi pontosan a helyiek akaratát az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az igen szavazatok 97 százalékos aránya nyilván eleve gyanús, még akkor is, ha az ellenzők többsége – a helyi ukrán és krími tatár kisebbség – távol maradt, és nem fárasztotta magát az egyébként is felesleges nemmel szavazással.

Tovább itt.

Címkék: ukrajna oroszország krím

Épp eleget kaptunk az oroszoktól 1944 óta

2014.03.14. 09:58 - Szlankó Bálint

444.hu

A Krím tele van különböző oroszpárti félkatonai elemekkel, kozákokkal, egy-két napja már világoskék katonai ruhába öltözött fegyveresekkel is, akik feltehetően a Berkut, az oroszpárti ukrán különleges rendőrség kötelékébe tartoznak. Ellenőrzőpontokat állítanak fel, a középületeket őrzik és az orosz hadsereggel együtt résztvesznek az ukrán katonai bázisok blokádjában is. 

De nem az oroszok az egyetlen krími népcsoport, akik szervezkednek.

Tovább itt.

Címkék: ukrajna oroszország krím

Az aknákat oroszországi barátainktól kaptuk ajándékba

2014.03.11. 09:56 - Szlankó Bálint

444.hu

Szürreális a krími nem-háború. Az oroszok által körbevett ukrán bázisoknál ukrán katonák frontbarátkoznak a kozákokkal, az elzárt helyőrségeket ukrán civilek próbálják segíteni, a városokban pedig oroszbarát milicisták ellenőriznek mindent. Az oroszok többségének tetszik a megszállás, de az ukránok kétségbe vannak esve.

Tovább itt.

Címkék: ukrajna oroszország krím

Jéghideg arab tavasz

2014.02.12. 10:39 - Szlankó Bálint

Ez a Népszabadság február 8-i számában megjelent cikknek egy kicsit hosszabb változata.

Három évvel az arab forradalmak, az Arab Tavasz kezdete után elmondható, hogy a dolgok nem alakultak túl jól. A forradalmak különböző mértékben ugyan, de szinte mindenhol zátonyra futottak és olyan zűrzavarral jártak, hogy az érintett országokban ma már sokan azt kívánják, bárcsak bele se kezdtek volna az egészbe. A közbeszédet még a tuniszi, bengázi, kairói eseményeket megelőző időknél is jobban áthatja a gyanakvás és a paranoia, a „stabilitás” – a régiót évtizedekig meghatározó erősember-politika legfontosabb hívószava – pedig mára ismét a legfontosabb értéknek kezd látszani, persze a szabadság ellenében.

Tovább

Címkék: egyiptom szíria demokrácia tunézia líbia iszlámizmus

Szíriai patt

2014.02.06. 18:22 - Szlankó Bálint

Magyar Narancs, 2014. január 16.

A január végére tervezett Genf 2 béketárgyalásnak, amelynek az volna a feladata, hogy lezárja a szíriai polgárháborút, esélye sincs a sikerre. A konfliktus áldozatainak száma már most jóval meghaladja a jugoszláviai háborúkét, ráadásul napról napra nő, s a rendrakásra senkinek ötlete sincs.

A helyzet rosszabb, mint az elmúlt három évben valaha. Az ország kantonokra hullott, amelyeket vagy a rezsim erői, a kormánypárti milíciák vagy a számtalan felkelő csoport valamelyike tart ellenőrzése alatt. Úgy a kormánypárti, mint a felkelő csapatok egy része egyszerű bűnbandává alakult, bevételeiket csempészetből, fosztogatásból és emberrablásból szerzik. Az erőszak nem csitul: a légitámadásokban, az ágyúzásban, a merényletekben és a különböző hadműveletekben naponta 100-200 ember hal meg, összesen már vagy 130-160 ezer. Az ország lakosságának negyede, több mint hatmillió ember hagyta el az otthonát: ez a legnagyobb humanitárius katasztrófa az 1994-es ruandai népirtás óta. A szokatlanul hideg szír télben százezrek fagyoskodnak menekülttáborokban, tanyákon, vagy egyszerűen kint a földeken. A városok romokban, egyes településeken felütötte fejét az éhínség.

Tovább

Menekülnek vagy fegyvert fognak a szíriai keresztények

2014.01.10. 09:05 - Szlankó Bálint

Hetek, január 10.

A szíriai keresztények eddig főleg úgy szerepeltek a hírekben, mint a polgárháború egyik fő áldozatai. De sokuk most megpróbál ellenállni.

A kis iroda olyan alaposan el van dugva egy mellékutcában, hogy elsőre nehéz is komolyan venni. Odabent fiatalemberek üldögélnek a térdükön keresztbefektetett fegyverrel, valamelyik egyenruhában, a másik anélkül. Nem ritka látvány manapság Szíriában – az országban annyi fegyveres csoport van, megszámolni se lehet –, leszámítva talán, hogy az iroda olyan tiszta, hogy enni lehetne a padlóról és a fegyveresek többsége meglepően jómódúnak tűnik. Továbbá a falon lévő felirat nem arabul, de nem is kurdul van (északkelet-Szíria két fő nyelve), a logónak pedig egy kereszt van a közepén.

Tovább

Címkék: szíria

Keresztények harca a lángba borult Szíriában

2013.12.25. 11:10 - Szlankó Bálint

A polgárháború miatt már félmillió keresztény hagyta el az otthonát Szíriában. Akik maradtak, fegyverkeznek és a lerombolt, összecsinált templomaikat hozzák rendbe karácsonykor. Ezt Szíria északkeleti részén forgattam az Indexnek, 2013 novemberében. 

Címkék: szíria

Magyar fegyver Szíriában, folytatás

2013.10.17. 11:34 - Szlankó Bálint

A tegnapi AMD-poszthoz. Felmerült egyrészt, hogy a 2006 körül Afganisztánba, a rendőrségnek exportált fegyver (itt különböző számok repkednek, a HM nekem, amikor az afgános könyvet írtam, 20 ezer darabot mondott, a New York Times a Pentagonra hivatkozva 84 ezerről számolt be) első markolata fából van, a tegnapi posztban közölt, Szíriában előkerült fegyvereké pedig műanyagból. Ebből az következik, hogy az utóbbiak egy korábbi, közel-keleti exportból származnak. Ez jó elmélet, de sajnos én elég határozottan emlékszem, hogy Afganisztánban láttam bőven műanyag markolatosakat is; utánakerestem, és találtam is egy ilyen fotót a neten:

610x.jpg

Tovább

Címkék: szíria afganisztán amd65

Magyar fegyver Szíriában, most már tényleg

2013.10.16. 11:32 - Szlankó Bálint

Ez a téma már felmerült egyszer, csak akkor kiderült, hogy a fotó, ami a kérdéses AMD-65-öt ("automata módosított deszantfegyver", a Fegyver- és Gépgyár Gázkészülékgyár műve) ábrázolja, nem Szíriában, hanem a libanoni Tripoliban készült. Most előkerült két újabb fotó, ezekről pedig nem kétséges, hogy Szíriában készültek. 

BWn7B6BCAAE91gk.jpg

Tovább

Címkék: szíria amd65

A kurdok közt Szíriában

2013.09.26. 10:51 - Szlankó Bálint

Ezt a filmet Szíria északkeleti részén forgattam 2013 augusztus végén és szeptember elején, és a TV2 Napló című műsorában ment szeptember 22-én.

Címkék: szíria

Jepege kontra umma

2013.09.16. 10:49 - Szlankó Bálint

Népszabadság, szeptember 14. 

Az aknavetőgránát rémisztő robajjal landol valahol a házak között, éles visszhangja végigmorajlik a városon. Aztán még egy és még egy, majd válaszul feldübörög egy nehézgéppuska valahol a közelben. Mindenki behúzódik az utcáról az épület viszonylagos biztonságába, az arcokon sztoikus nyugalom. „Napi két-három ilyen támadás van. Tíz nappal ezelőtt két ember halt meg egy családban, amikor a gránát a házukra esett” – mondja az egyik kurd aktivista, aki kísérget a városban.  

Az elmúlt több mint egy évben, amióta Szíriából tudósítok, nagyjából megszoktam az ilyen támadásokat: nehézfegyverekkel lakott területek ellen. De ez most más: ezt most nem a kormányerők intézik egy, a felkelők ellenőrizte város ellen, hanem a felkelők egy másik felkelő terület, a kurd milícia, a YPG (kiejtve: „jepege”) által ellenőrzött északkelet-szíriai Rasz el Ájn ellen. Szomorú ezt látni: miközben Basár Aszad kormánya egyre brutálisabb eszközökkel, köztük vegyi fegyverekkel támadja saját lakosságát, az ország etnikai és vallási alkotóelemeire hullik szét, amelyek most már egymás ellen is harcolnak.

Tovább

Címkék: szíria

Oil

2013.09.12. 18:22 - Szlankó Bálint

tumblr_msz34uhr051rflf0oo1_500_1379002913.jpg_500x500

One source of the Arab-Kurd conflict (among many). An oil rig in northeastern Syria’s oil-rich Hasakah governorate where mainly Arab opposition groups and the Kurdish militia have been fighting since mid-July.

Címkék: szíria

YPG

2013.09.12. 18:21 - Szlankó Bálint

tumblr_msum9piusc1rflf0oo1_500_1379002857.jpg_500x500

Things are grim in Syria but the fighting between the mainly Arab rebels and the Kurds is, to my mind, perhaps the grimmest news of all. This isn’t a full-fledged ethnic conflict yet but it could soon develop into one. On this picture, taken a week ago, a Kurdish sniper of the YPG militia aims his rifle at a rebel position outside the northeastern Syrian town of Ras el Ayn.

 

Címkék: szíria

Öcalan

2013.09.12. 18:14 - Szlankó Bálint

tumblr_msqwrbm3w81rflf0oo1_500_1379002470.jpg_500x500

There is perhaps something naturally tacky about the imagery of liberation struggles, and nowhere so much as in the Middle East. Still, this Kurdish family in the northeast of Syria definitely digs Öcalan.

Címkék: szíria

Golf

2013.09.12. 18:12 - Szlankó Bálint

tumblr_ms3dw88fnu1rflf0oo1_500_1379002411.jpg_500x500

Never leave a golfclub behind. A contractor stands by the helicopter landing zone at a forward operating base in Ghazni province, Afghanistan. 

Címkék: afganisztán

Human blood

2013.08.25. 16:12 - Szlankó Bálint

574528_10151524811491213_1871423569_n_1377439910.jpg_612x612

Címkék: afganisztán

Security in Afghanistan: Holding their ground

2013.07.18. 18:06 - Szlankó Bálint

The Economist

THE roar of artillery goes on and on: every few minutes cannons fire illumination rounds into the air, lighting up the night sky beyond the checkpoints of the fledgling Afghan army. Only a few kilometres from the main highway, it is still Taliban territory.

Folytatás itt

Címkék: afganisztán

Love in a time of war

2013.07.08. 15:42 - Szlankó Bálint

tumblr_mp71yo3qud1rflf0oo1_1280_1373290947.jpg_1280x960

Címkék: afganisztán

Szitává lőtt kapuk

2013.04.29. 11:39 - Szlankó Bálint

Vasárnapi Hírek

Az ortodox templom kapujába valaki beleeresztett egy sorozatot. Nem is egyet: a sárkányölő Szent György képével díszített szép vasalt kapu úgy néz ki, mint egy szita. Lehet, hogy valamelyik, a harctól elborult agyú fegyveres átgondolatlan, macsó műve csak: a kis északkelet-szíriai városban hónapokig harcoltak egymással az arab és kurd milíciák. De az is lehet, hogy valaki üzenetet akart küldeni Rász el Ájn kis keresztény közösségének: ezentúl máshogy fognak menni itt a dolgok.

Akárhogy is, a helyi keresztények alaposan meg vannak szeppenve. A legtöbbjük nem is akar szóbaállni az újságíróval. Aki pedig kész nyilatkozni, az is megválogatja a szavait. „Régen nem volt ez az egész. Itt minden felekezet békében élt és szerette egymást” – mondja Szilva Dzsidzsi, egy helyi szír katolikus. „Azelőtt nem éreztük úgy, hogy el vagyunk szigetelve, szégyen volt még mondani is olyat, hogy mi keresztények vagyunk, ők meg muszlimok.” Több keresztényt elraboltak ismeretlen fegyveresek; valakit váltságdíjért, valakit más, ismeretlen okból. A katolikus templom falára pedig valaki a keresztényeket gyalázó feliratot firkált.

Tovább

Címkék: szíria

Füstölgő cigarettavég: Nyomuló iszlamisták Szíriában

2013.04.20. 13:49 - Szlankó Bálint

Magyar Narancs

Hónapról hónapra dezintegrálódik az ország, hullik szét kisebb-nagyobb zónákra, amelyeket különböző milíciák ellenőriznek. Továbbra is dúl a felkelők és a kormány közötti harc, de egyre többször törnek ki és fajulnak fegyveres harccá a felkelő csoportok közötti hatalmi és ideológiai ellentétek – egyre erősödnek az iszlamista csoportok.

Rakka az első tartományi főváros, amit a szír felkelőknek sikerült teljesen elfoglalniuk, mindössze néhány napos harc árán, március 5-én. Az északkelet-szíriai várost teljes egészében iszlamista csoportok vették ellenőrzés alá, élükön az Egyesült Államokban terrorista szervezetnek bélyegzett és az Al Kaidával összefüggésbe hozott Dzsabhat al Nuszrával, vagy Nuszra Fronttal.

Tovább

Címkék: szíria iszlámizmus

Jön! Jön! Jön!

2013.04.13. 17:45 - Szlankó Bálint

miertjoademokraciacimlap_kicsi_1365867812.jpg_427x640

Szigorúan véve nem kapcsolódik ennek az oldalnak a témájához, de ez itt az új könyvem címlapja. Az áprilisi Könyvfesztiválon jelenik meg, a Kalligram kiadásában. Később még felteszek ide több információt, vagy tessék ide kattintani.

Címkék: demokrácia

A Korán alapján fogunk kormányozni

2013.04.10. 14:42 - Szlankó Bálint

Az új filmem Szíriából, Iván Róberttel.

Címkék: szíria