A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com

Balint Szlanko is a journalist mostly interested in foreign affairs and conflict. The author of three books, Balint writes and shoots video for many newspapers, covering the Middle East, Central Asia and other international stories. Follow him on Twitter at @balintszlanko or on Facebook at facebook.com/balintszlanko. You can email him at bszlanko[at]gmail.com. See his website in English here.

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Hirdetés

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Az ISIS gyengébb, mint amilyennek látszik

2014.09.10. 11:11 - Szlankó Bálint

Voltam tíz napot Irakban, és a következő meglátásaim vannak. Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS), vagy a magát mostanában csak Iszlám Államnak nevező szélsőséges iszlámista szervezet meglehetősen nehéz helyzetbe manőverezte magát az elmúlt két hónapban. Ahogy többször is írtam, az ehhez hasonló csoportok leggyengébb pontja erőszakos arroganciájuk, ami gyakran oda vezet, hogy egyszerűen túl messzire mennek és ezzel mindenkit kihívnak maguk ellen.

Nagy iraki sikereiket követően (június elején elfoglalták Moszult, augusztus elején pedig Szindzsárt) most gyakorlatilag az egész Közel-Kelet szövetkezett ellenük, még olyan ősellenségek is, mint Amerika és Irán. Az irakiak megszabadultak a teljesen alkalmatlan Maliki miniszterelnöktől, aki pró-síita politikájával az elmúlt években elérte, hogy a kisemmizett szunniták szemében az ISIS legyen nagyjából az egyetlen politikai opció. Az új iraki kormány mintha szélesebb politikai-felekezeti bázisra támaszkodna, bár azt még nem tudni, hogy ennek a gyakorlatban lesz-e bármi eredménye.

Tovább

Címkék: irak szíria kurdisztán isis

Putyinról a legrosszabbat kell feltételezni

2014.09.08. 09:16 - Szlankó Bálint

Itt van néhány gondolat az orosz-ukrán helyzetről és a fejlődő nyugati stratégiáról a múlt heti NATO-csúcstalálkozó fényében.

_ Ukrajnában alaposan megfordult a hadiszerencse az orosz hadsereg bevetése óta: a felkelők helyzete megerősödött, az ukránoknak nincs esélyük a katonai győzelemre. Nem is csoda, hogy Kijevnek megjött a kedve a tűzszünethez és a tárgyaláshoz, a putyini tervek alapján. Jelenleg Putyin áll nyerésre, befolyása az ukrán politikában garantált.

_ A nyugati szankciók hatnak, de Putyinra láthatólag nincsenek hatással, legalábbis egyelőre. Ez még persze változhat, különösen, ahogy az EU és Amerika egyre súlyosabb szankciókat vet be; ezek előbb-utóbb komoly károkat fognak okozni. De nekem úgy tűnik, hogy Putyin egyszerűen beárazott bizonyos áldozatokat – akár elég komolyakat is – stratégiai céljai érdekében. Kérdés, hogy a Nyugat tudja-e, akarja-e addig emelni a téteket, ahol Putyinnak már túl sok, anélkül, hogy számottevő kárt okozna az európai gazdaságnak is.

Tovább

Címkék: ukrajna oroszország nato

Ki nyerte a gázai háborút?

2014.08.26. 21:05 - Szlankó Bálint

Azt az elején le kell szögezni, hogy egyik fél sem tett szert stratégiai előnyre a másikkal szemben ezzel az összeütközéssel. A palesztinok egyik fele ugyanúgy be van zárva a nyomorúságos Gázába, a másik fele meg megszállás alatt Ciszjordániában, ebből előrelépésre egyelőre nincs sok remény. Izrael ugyanúgy ott van a nyakán négymillió palesztinnal, a makacs és mindenre kész Hamasszal a délnyugati határ mentén, plusz az egyre nehezebben visszaverhető váddal, hogy egy apartheidrendszert üzemeltet a megszállt területeken.

Ezzel együtt szerintem ez a mostani konfliktus nem hozott teljes pattot, legalábbis a fegyverszüneti egyezmény alapján (meglátjuk, mi valósul meg belőle: korábban is voltak hasonló egyezmények, de Izrael elszabotálta őket). A Hamasz kikényszerítette, hogy Izrael és Egyiptom megnyissa a gázai határátkelőket, hogy megnöveljék azt a partmenti övezetet, ahol a palesztinok halászhatnak, valamint hogy a későbbiekben tárgyalásokat indítsanak egy kikötő építéséről és a Ciszjordániában nemrég letartóztatott Hamasz-tagok szabadon engedéséről (nagyjából ezek voltak a deklarált céljaik). Plusz megöltek 64 izraeli katonát, ami jóval több, mint arra bárki számított, és a rakétázással elérték, hogy leálljon a Tel Aviv-i repülőtér forgalmának nagyja, igaz, csak néhány napra. Az izraeli hadsereg ráadásul nem tudta elérni, hogy a Hamasz abbahagyja a lövöldözést, amivel másfél hónapon keresztül félelemben tudták tartani az izraeli lakosságot egészen Jeruzsálemig.

Tovább

Címkék: hamasz gáza izrael palesztina

Irak 2.

2014.08.24. 14:59 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-08-24_at_15_35_47_1408885123.jpg_2560x1600

Egy legyektől borított iraki gyermek alszik az út mentén, miután családjának el kellett menekülnie az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) által ellenőrzött Moszulból.

Címkék: irak isis

Irak 1.

2014.08.24. 14:56 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-08-24_at_15_43_05_1408884867.jpg_2560x1600

Keresztény menekültek ülnek a sátraik mellett a 40 fokos melegben az iraki Erbil külterületén, miután el kellett hagyniuk az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) által ellenőrzött Moszult.

Címkék: irak isis

A hadviselés szabályairól

2014.08.18. 08:37 - Szlankó Bálint

Milyen kötelezettségei vannak pontosan egy fegyveres konfliktusban a harcoló feleknek a polgári lakossággal szemben? Mit kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat? Aktuálisan a gázai és kelet-ukrajnai konfliktusok vetik fel ezeket a kérdéseket.

Ezeket a dolgokat a hadviselés szabályait tartalmazó genfi egyezmények szabályozzák, különösen a IV. genfi egyezmény, illetve annak I. kiegészítő jegyzőkönyve. A legfontosabb elv, hogy a polgári lakosságot nem szabad szándékos támadásnak kitenni: ez háborús bűncselekmény. Erre talán a legkézenfekvőbb aktuális példa Izrael rakétázása a Hamasz által. Az izraeli városok rakétázását még a legnagyobb jóindulattal is nehéz máshogy értelmezni, mint direkt, szándékos terrorbombázásként. Sajnos úgy tűnik, hogy legalább néhány esetben izraeli katonák is szándékosan tüzeltek menekülő palesztin civilekre. A szír kormányerők szintén szándékosan bombázzák a felkelők által ellenőrzött városokat. Ezek potenciálisan mind háborús bűncselekmények.

Tovább

Címkék: ukrajna hamasz gáza izrael palesztina

A demokráciát kár temetni

2014.07.29. 10:15 - Szlankó Bálint

A magyar miniszterelnök, aki egyben a világ egyik vezető politikai gondolkodója is, a múlt héten eltemette Magyarországon a liberális demokráciát. A tényeket tekintve igaza van, Magyarország egy ideje már valóban nem liberális demokrácia, bár ez nem annyira a történelem feltartóztathatatlan sodrának köszönhető, hanem annak, hogy ő tönkretette. Néhány gondolat Orbán Viktor nagyívű elemzéséről.

_ A liberális demokráciát (vagyis azt a rendszert, ahol nem egyszerűen a többség dönt, hanem az egyén és a kisebbég jogait törvények és erős intézmények védik) kár temetni. Malmai kétségkívül lassan őrölnek, és a magyar miniszterelnökhöz hasonló türelmetlen, ellentmondást és kritikát nem tűrő emberek számára ez bizonyára frusztráló. De a tények magukért beszélnek: a demokratikus országok gyakorlatilag minden fontos eredménytáblán az élen állnak. Gazdagabbak, mint autokratikus társaik (leszámítva az olajexportáló országokat, amelyek nem dolgoztak meg a pénzükért) és jobb eredményt érnek el az olyan összetettebb összehasonlításokban is, mint az emberi fejlettségi index. Kevésbé korruptak, jobb a felsőoktatási rendszerük és innovatívabbak: a világ legjobb egyetemei és kutatóközpontjai között alig van olyan, ami ne demokratikus országban lenne, részben a szólásszabadság, a nyílt vita tolerálása miatt. Ennek manapság egyre nagyobb jelentősége van, hiszen azok az országok tudnak igazán jól teljesíteni, ahol a tudást és az innovációt állítják a középpontba, ehhez pedig meg kell becsülni az egyént. A liberális demokráciák továbbá nem háborúznak egymással (bár autokratikus országokkal nagyon is), politikailag stabilabbak (demokráciában nincs szükség forradalomra ahhoz, hogy leváltsuk a vezetőket, megteszik a választások is), jóval kevésbé hajlamosak arra, hogy égbekiáltó gazságokat kövessenek el saját polgáraikkal szemben, és általában véve ritkábban termelnek ki mániákus, futóbolond vezetőket, akik a falnak vezetik az országot (éppen azoknak a liberális-alkotmányos fékeknek és ellensúlyoknak köszönhetően, amelyeket Orbán Viktor annyira megvet). Az autokratikus rendszerek jellemzően inkább a következőkben járnak élen: korrupció, a zsarnoki elnyomás valamilyen formája, besúgók, kusslegyen, középszerűség és kilátástalanság, egy-két generációnként meg egy forradalom vagy másfajta lázongás, ahogy az embereknek tele lesz a tökük az egésszel, és nem tudnak máshogy hangot adni véleményüknek.

Tovább

Címkék: demokrácia

Izrael nem tud valódi áttörést elérni

2014.07.25. 08:45 - Szlankó Bálint

Mi a kiút a gázai konfliktusból? Hogyan tudja a Hamasz és Izrael befejezni a háborút úgy, hogy legalább rövidtávon mindketten eredményt könyvelhessenek el, és ezért ne kelljen újrakezdeni két hét múlva az egészet? Itt van néhány iránymutató.

_ Rövidtávon Izrael dolga egyszerűbb, legalábbis látszólag. Deklarált célja a palesztin rakétatűz megállítása, a Hamasz fegyveres infrastruktúrájának felszámolása, vagy legalább jelentős megrongálása, ideértve az extenzív alagútrendszert, ami Izraelbe vezet. Ennek egy részét már elérte, bár a rakétatűz egyelőre folytatódik.

Tovább

Címkék: hamasz gáza izrael palesztina

Szovjetnosztalgia, akciófilmhősök és szétbombázott házak

2014.07.21. 17:07 - Szlankó Bálint

444.hu

Már jóval azelőtt, hogy az oroszpárti felkelők lelőtték volna az utasszállítót, veszélyes irányba mentek a dolgok Kelet-Ukrajnában. Az ukrán hadsereg az elmúlt időszakban komoly eredményeket ért el a szeparatisták ellen, különösen a felkelők egyik fontos bázisául szolgáló Szlovjánszk július 5-i elfoglalásával. De a módszer elég brutális és ára van: képzett, tapasztalt gyalogság híján az ukránok azzal próbálkoznak, hogy tüzérséggel bombázzák a felkelőket. A felkelők viszont gyakran a lakóházak közé ássák be magukat, onnan lőnek a kormányerőkre. Az ukránokat ez nem tartja vissza attól, hogy visszalőjenek, a gránátok és rakéták egy része pedig a házakra esik.

Folytatás itt.

Gázából nincs hova menekülni

2014.07.21. 06:29 - Szlankó Bálint

Visszajöttem Ukrajnából, közben nagyjából el is terelődött a figyelem Izraelre és Gázára. Oda most nem tudok hirtelen kiugrani, de itt van néhány talán nem teljesen haszontalan pointer a jelenlegi konfliktusról:

_Az áldozatok durva aránytalansága az izraeli és a palesztin oldal között önmagában nem sokat árul el arról, hogy milyen a stratégiai erőegyensúly a két fél között, hát még arról, hogy kinek van igaza. Ez egyszerűen a két fél technológiai fejlettsége és tűzereje közötti eltérésből fakad. Mégis nehéz megkerülni a kérdést, hogy az óriási aránytalanság nem gyengíti-e meg az izraeli oldal álláspontját legalább egy fokig: az izraeli polgári áldozatok rendkívül alacsony száma (eddig kettő) alapján a palesztin rakétázás inkább kellemetlenség, amire meglehetősen aránytalannak tűnik az ennyire erőszakos válasz. Miközben nem világos az sem, hogy mi mást tehetne Izrael, hiszen azt nyilván egyetlen államtól sem lehet elvárni, hogy eltűrje, a városait rakétázza valaki a szomszédból. Ez egy megoldhatatlannak dilemmának tűnik.

Tovább

Címkék: hamasz gáza izrael palesztina

Donyeck 4.

2014.07.11. 14:47 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-11_at_3_46_32_pm_1405082843.png_510x510

Felkelő parancsnok esküvője. Donyeck, Ukrajna, péntek.

Címkék: ukrajna

Szlovjánszk 11.

2014.07.11. 10:06 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-11_at_11_05_47_am_1405065978.png_511x512

Szlovjánszk, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Szlovjánszk 10.

2014.07.11. 10:05 - Szlankó Bálint

bsp4oi4igaahgll_jpg_large_1405065907.jpg_1024x1024

Szlovjánksz, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Szlovjánszk 9.

2014.07.11. 09:53 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-11_at_10_27_32_am_1405065180.png_511x511

Kijevnek szeretettel. Hátrahagyott felkelő aknagránát. Szlovjánszk, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Donyeck 4.

2014.07.09. 19:30 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-09_at_8_29_45_pm_1404927007.png_512x511

Felkelő propagandaposzter. Donyeck, Ukrajna, szerda.

Címkék: ukrajna

Donyeck 3.

2014.07.09. 19:26 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-09_at_8_25_16_pm_1404926737.png_476x476

Felkelő ellenőrzőpont. Donyeck, Ukrajna, szerda.

Címkék: ukrajna

Luhánszk 3.

2014.07.08. 19:40 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-08_at_8_31_44_pm_1404841216.png_511x510

Luhánszk, Ukrajna, kedd.

Címkék: ukrajna

Luhánszk 2.

2014.07.08. 19:39 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-08_at_8_29_48_pm_1404841160.png_511x511

Bámészkodók. Luhánszk, Ukrajna, kedd.

Címkék: ukrajna

Donyeck 2.

2014.07.07. 21:46 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-07_at_1_56_17_pm_1404762360.png_511x513

Felrobbantott vasúti híd, Donyecktől északra, Ukrajna, hétfő.

Címkék: ukrajna

Donyeck

2014.07.07. 09:45 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-07_at_10_43_30_am_1404719103.png_510x510

Donyeck, Ukrajna, vasárnap

Címkék: ukrajna

Kramatorszk 3.

2014.07.04. 17:53 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-04_at_6_51_59_pm_1404489158.png_510x511

Kramatorszk, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Kramatorszk 2.

2014.07.04. 08:00 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-04_at_8_59_33_am_1404453618.png_509x509

Kramatorszk, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Kramatorszk

2014.07.03. 17:49 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-03_at_6_46_08_pm_1404402569.png_510x511

Kramatorszk, Ukrajna, csütörtök.

Címkék: ukrajna

Luhánszk

2014.07.03. 17:48 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-03_at_6_45_49_pm_1404402447.png_510x513

Srapnel. Luhánszk, Ukrajna, szerda.

Címkék: ukrajna

Szlovjánszk 8.

2014.07.01. 19:32 - Szlankó Bálint

screen_shot_2014-07-01_at_8_28_36_pm_1404235891.png_509x510

Szlovjánszk, Ukrajna, hétfő. Az ostromlott városban több mint egy hónapja nincs folyóvíz.

Címkék: ukrajna