A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Páncéltörő fegyver a szír kurdok kezében

2014-09-28 11:24 - Szlankó Bálint

Itt egy érdekes fegyver Szíriából.

ypgmilan.jpg

Ez egy MILAN, egy francia-nyugatnémet gyártmányú páncéltörő rakéta. A kép egy videóból származik, amit a YPG, a szíriai kurd milícia töltött fel az internetre. A YPG az elmúlt egy hétben elég csúnyán beszorult Kobane városába, tegnap az ISIS állítólag már csak 10 kilométerre volt a településtől, ami pont a török határ mellett van és már több mint egy éve ostromolják (a térképen Ayn el Arab néven szerepel, ez az arab neve). A YPG-nél ritkán látni ilyen komoly fegyvereket, főleg könnyebb holmikkal vannak felszerelve.

A helyi pletyka az, hogy ezt a fegyvert a franciák adták a YPG-nek, de a YPG azt állítja, az ISIS-tól zsákmányolták. Az utóbbi magyarázat valószínűbb, már csak azért is, mert MILAN-ból a szír hadseregnek is volt egy csomó, nyilván így került az ISIS-hez (vagy közvetlenül a YPG-hez, amikor az 2012 nyarán elfoglalta ezt a környéket). A YPG elég hatékonyan használja ezt a holmit az ISIS tankjai ellen, de hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy a várost (ahonnan több mint százezer kurd menekült át Törökországba a héten) megmentsék, azt nem tudni.

 

Címkék: szíria isis ypg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr226738303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása