A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Ki nyerte a gázai háborút?

2014-08-26 21:05 - Szlankó Bálint

Azt az elején le kell szögezni, hogy egyik fél sem tett szert stratégiai előnyre a másikkal szemben ezzel az összeütközéssel. A palesztinok egyik fele ugyanúgy be van zárva a nyomorúságos Gázába, a másik fele meg megszállás alatt Ciszjordániában, ebből előrelépésre egyelőre nincs sok remény. Izrael ugyanúgy ott van a nyakán négymillió palesztinnal, a makacs és mindenre kész Hamasszal a délnyugati határ mentén, plusz az egyre nehezebben visszaverhető váddal, hogy egy apartheidrendszert üzemeltet a megszállt területeken.

Ezzel együtt szerintem ez a mostani konfliktus nem hozott teljes pattot, legalábbis a fegyverszüneti egyezmény alapján (meglátjuk, mi valósul meg belőle: korábban is voltak hasonló egyezmények, de Izrael elszabotálta őket). A Hamasz kikényszerítette, hogy Izrael és Egyiptom megnyissa a gázai határátkelőket, hogy megnöveljék azt a partmenti övezetet, ahol a palesztinok halászhatnak, valamint hogy a későbbiekben tárgyalásokat indítsanak egy kikötő építéséről és a Ciszjordániában nemrég letartóztatott Hamasz-tagok szabadon engedéséről (nagyjából ezek voltak a deklarált céljaik). Plusz megöltek 64 izraeli katonát, ami jóval több, mint arra bárki számított, és a rakétázással elérték, hogy leálljon a Tel Aviv-i repülőtér forgalmának nagyja, igaz, csak néhány napra. Az izraeli hadsereg ráadásul nem tudta elérni, hogy a Hamasz abbahagyja a lövöldözést, amivel másfél hónapon keresztül félelemben tudták tartani az izraeli lakosságot egészen Jeruzsálemig.

Izrael ezzel szemben csak nagyon szűk taktikai eredményeket tud felmutatni: betömték a Gázából Izraelbe vezető Hamasz-alagutakat, bizonyára megöltek sok száz Hamasz-tagot és megsemmisítettek egy csomó rakétakilövőt. De ezeket a Hamasz pár év alatt minden bizonnyal pótolni fogja, ahogy eddig is. Állandó nyugalmat így nem lehet vásárolni. Ennek ára: Izrael tovább rombolta amúgy sem túl fényes imidzsét Gáza ismételt szétrombolásával, 490 gyermek megölésével (a 2139 palesztin halott többsége civil), plusz a fogyatkozó izraeli béketáborral szembeni ijesztően türelmetlen fellépéssel. Ha ennyi az izraeliek stratégiája a jövőre nézve (amely jövőben az arabok száma hamarosan túllépi a zsidókét), akkor nekik sem túl fényesek a kilátásaik. Ez persze semmiség ahhoz képest, amit a gázai lakosságnak ki kellett állnia, szóval az igazi vesztesek szokás szerint most is ők.

Címkék: hamasz gáza izrael palesztina

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr436639313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása