A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Megvan az első szíriai blowback

2014-06-05 11:13 - Szlankó Bálint

A május 24-i brüsszeli lövöldözéssel, amelyben három embert (köztük két izraelit) ölt meg (a vád szerint) egy Mehdi Nemmouche nevű francia állampolgár, megvan az első példa a blowback-re: vagyis arra a jelenségre, amikor egy háborús övezetben radikalizálódott európai hazatér, és itthon is megpróbálja átültetni a gyakorlatba erőszakos ideológiáját. Nemmouche, úgy tűnik, egy évet töltött Szíriában, különböző iszlámista felkelő csoportokkal. Erre a veszélyre már egy ideje figyelmeztetnek az európai biztonsági szolgálatok, én is írtam róla nemrég. A franciák azóta négy további férfit is letartóztattak, őket azzal gyanúsítják, hogy önkénteseket toboroztak Szíriába. Ezek nem az első esetek, hogy Európában letartóztatnak Szíriából visszatérteket: a Long War Journalnek van egy alaposnak tűnő listája.

Ez nyilván komoly probléma, hiszen több ezer emberről van szó: különböző becslések vannak, de úgy tűnik, két-háromezer európai muszlim is elment Szíriába harcolni. Többségük az olyan ultraradikális, Nyugat-ellenes csoportokhoz csatlakozott, mint például az Iraki és Szíriai Iszlám Állam, ami annyira brutális szervezet, hogy még az Al Kaidából is kizárták (ők azok, akik szeretik az elfogott ellenség, de időnként civilek fejét is levágni). Mégis, engem a sztoriban inkább az érdekel, hogy túlzott reakciót vált-e ki a láthatólag pánikoló európai hatóságokból.

A brit kormány például már felhatalmazást nyert arra, hogy megfosszon veszélyes személyeket az állampolgárságuktól. Ezt akarják a franciák is, amellett, hogy meg akarják vonni a fiatalkorúak engedélyét arra, hogy elhagyják az országot a szüleik engedélye nélkül. Ezek az intézkedések szerintem aránytalanok (általában csak diktatúrákban szokták megvonni az ember állampolgárságát, nem?), ráadásul részben betarthatatlanok, hiszen az EU nagy részén belül nincs határellenőrzés, tehát mindenki oda megy, ahova akar. Arról nem beszélve, hogy borzalmas üzenet a több millió európai muszlimnak, akik közül sokan egyébként is idegennek érzik magukat Európában, akiket nem hajlandók befogadni.

De a populista és szélsőjobboldali pártok múlt havi előretörése nyilván arra indít majd sok politikust, hogy megpróbáljon keménynek tűnni, nehogy megvádolják, nem lép fel elég határozottan az iszlámistákkal szemben. Hogy igazságosak legyünk, más, megelőző módszerekkel is próbálkoznak Angliától Belgiumig, ezekről itt lehet részletesebben olvasni. Főleg a különböző hírszerző- és elhárítószervek hatékonyabb munkájára volna szükség szerintem, Nemmouche-sal kapcsolatban például a franciák kaptak egy figyelmeztetést a németektől, csak éppen nem csináltak semmit -- a fickó végül egy random ellenőrzésen bukott le. (Amit egyébként szintén nem értek: Marseilles-ben a buszról leszállókat miért ellenőrzik random a rendőrök?)

Címkék: eu szíria bevándorlás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr796280808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása