A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

A külföldiek tehetnek az euroszkepticizmusról

2014-06-03 08:55 - Szlankó Bálint

A cím csak vicc. Mindenesetre valószínű, hogy a gazdasági válság és annak (félre)kezelése mellett a bevándorlás (a sok külföldi) lehet a fő oka annak, hogy ilyen mértékben előretörtek az euroszkeptikusok az utolsó európai parlamenti választáson. A legtöbb euroszkeptikus párt idegenellenes is. Azokban az államokban, ahol 15 százalék felett szerepeltek az euroszkeptikusok (Görögország, Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Franciaország és Ausztria), mindenhol ügy a bevándorlás. (Euroszkeptikus pártok persze lehetnek ott is, ahol nincs érdemi bevándorlás, mint például nálunk.) Nagy-Britanniában például 1997-ben még csak az emberek 3 százaléka gondolta a bevándorlást a legfontosabb problémának, 2009-ben már 38 százalék. 2004 és 2009 között 1,5 millió kelet-európai vándorolt ki Nagy-Britanniába, bár több mint a felük végül hazament. A UKIP győzelme nagyrészt a bevándorlásnak és a vele szembeni ellenérzéseknek köszönhető, bár nem kizárólag.

Erre nyilván valahogy reagálni kell, bár nem gondolom, hogy ezeknek a pártoknak a megerősödése miatt neki kéne állni deportálni a külföldieket meg lezárni a határokat meg ehhez hasonlók. A bevándorlók inkább adnak a fogadó országnak, mint elvesznek tőle. Európának éppenséggel több bevándorlásra van szüksége, nem kevesebbre, a tagállamok között és Európán túlról is. Az eurózóna merevségének, alacsony növekedési potenciáljának éppen az az egyik oka, hogy nem áramlik elég könnyen a munkaerő a valutaövezet egyik részéből a másikba. Mint például az USA-ban, ahol a recesszióba süllyedt államokból a munkanélküliek egy része egyszerűen odébbáll oda, ahol konjunktúra van. Az Európán kívülről érkező bevándorlókra pedig egyszerűen azért van szükség, mert egyébként elfogyunk: az Óvilág természetes népszaporulata túl alacsony. Az EU népességnövekedési rátája 2013-ban 0,21 százalék volt, de ebbe már a bevándorlókat is beleszámítják.

Hogy a bevándorlók nem dolgoznak és csak segélyből meg hasonlókból élnek, többnyire mítosz. A brit példánál maradva, mert ezt ismerem a legjobban, a 2010 után a szigetországba érkezett uniós állampolgárok mindössze 2 százaléka igényelt munkanélküli segélyt, egy becslés szerint 35 százalékkal több adót fizetnek be, mint amennyit kivesznek közszolgáltatásokban és segélyekben, 47 százalékuknak van felsőfokú végzettsége, vagyis arányosan többnek, mint a briteknek (39 százalék), és 66 százalékuk dolgozik, ami magasabb, mint az OECD-átlag (bár a brit foglalkoztatottságtól elmarad). És ezek csak a nyers számok. Aki hosszabb-rövidebb időt eltöltött Angliában, tudja, hogy az ország dinamizmusához, kreativitásához, intellektuális és kulturális pezsgéséhez (és konyhájához) milyen rengeteget hozzátesznek a bevándorlók. Én a kilencvenes években éltem először Angliában, a nagy bevándorlási hullám előtt. London akkor egy meglehetősen színtelen hely volt, ahol a tűzbiztonsági szabályok miatt nem lehetett az utcán enni. Ma Európa megkérdőjelezhetetlen fővárosa, és ez részben a bevándorlóknak köszönhető. (Magyarországban ezzel szemben pont az a legunalmasabb, hogy csak magyarok lakják.)

Azt elismerem, hogy ilyen sok külföldinek, különösen, ha idegen kultúrából érkezik, nem mindig könnyű a beilleszkedés, ráadásul elidegeníthetik a helyi lakosságot, amit nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. Hogy ennek a kezelésére milyen technikák vannak, azt majd mások megírják, én csak azt akarom leszögezni, hogy a tiltás nagyjából haszontalan. Az Európán belüli mozgást fizikailag nem lehet megakadályozni, mert nincs határellenőrzés (ha volna, akkor se lehetne): a szigetország Nagy-Britanniában is legalább félmillió illegális bevándorló van, de lehet, hogy kétszer annyi. Az Európán kívülről érkező bevándorlást sem lehet leállítani, mert amíg elég szegény és kétségbeesett ember van Afrikában és Ázsiában, addig így is, úgy is bejutnak valahogy, akár szabad nekik, akár nem. 2011-ben például 141 ezer illegális bevándorló érkezett, 2013-ban pedig 107 ezer. Idén valószínűleg még több lesz. Egyszóval az emberek jönnek így is, úgy is, a jobb élet reményében, viszont inkább dolgozzanak és éljenek legálisan, szabályozott és ezért normális körülmények között, adót fizetve, mint feketén, mert az senkinek nem jó, csak a rajtuk élősködő bűnözőknek (meg a szélsőjobbnak). 

Címkék: eu bevándorlás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr936248917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása