A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

„Ha a törzsek nem tudnak megegyezni, sosem lesz béke"

2011-04-04 09:09 - Szlankó Bálint

A becsapódó rakéta telibe találta a kis helyőrséget, gonosz repeszdarabokat szórva mindenfelé, leszakítva egy katona fél kézfejét és átlyukasztva az egyik combját. Egy másik találat, néhány nappal korábban, pont a parancsnokság mellett robbant, és leröpítette a lábáról az egyik hadnagyot, aki több métert bukfencezett hátra a levegőben.

„Annyi támadást intéztek ellenünk egy hónap alatt – négyet –, mint az előző alakulat ellen egy év alatt. És mind eltalálta a helyőrséget” – mondja Christopher Smith százados, az amerikai hadsereg 26/1. lövészzászlóaljából, akinek százada az év elején vette át ezt az instabil járást közvetlenül a pakisztáni határ mellett.

Gorbuz járás Afganisztán nehéz sorsú Hoszt tartományának déli csücskében fekszik, pont egy fontos útvonalon, ami átszeli az afgán–pakisztáni határt. A tálib ellenállók itt hoznak be fegyvereket, lőszert, robbanóanyagot és harcosokat Pakisztán kaotikus törzsi vidékeiről, ahol az afgán kormányt és nyugati szövetségeseit támadó iszlám szélsőségesek rejtőznek.

Folytatás itt.

(Disclaimer: az első bekezdésben idézett két rakétatámadásnál nem voltam jelen, ezeket úgy mesélték el a katonák.)

Címkék: afganisztán koszt

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr912797974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képeslapok a Terror Ellenes Küzdelem Frontvonaláról 2011.04.04. 17:44:39

A "Kill Team" afganisztáni tevékenységét, és az arról készült fotók eltusolásának érdekében az USA hadserege, és Karzai kormánya mindent megtettek.A halálbrigád tagjai afgán civileket gyilkoltak, és fegyvereket helyeztek az áldozataik mellé, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása