A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Indoklás nélküli kirúgás és az EU

2010-06-22 12:58 - Szlankó Bálint

Sólyom László köztársasági elnök azzal küldte vissza az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy az indoklás nélküli elbocsátás nem összeegyeztethető az Unió Alapjogi Chartájával, amely ezt tiltja. Sólyomnak abban igaza van, hogy a 30. cikk ezt tiltja. Az angol nyelvű szöveg szerint "[e]very worker has the right to protection against unjustified dismissal, in accordance with Community law and national laws and practices." 

A probléma az, hogy az Alapvető Jogok Chartája nem rendelkezik közvetlen érvénnyel az államokban. Nem arról van szó, amit Répássy igazságügyi államtitkár mond, hogy csak a magánszektorra igaz, a közszférára nem. Hanem arról, hogy - amint az 51. cikk kimondja - a rendelkezések csak az uniós intézményeket kötik és az uniós tagállamokat abban az esetben, amikor uniós jogot hajtanak végre. "The provisions of this Charter are addressed to the institutions and bodies of the Union with due regard for the principle of subsidiarity and to the Member States only when they are implementing Union law" (kiemelés tőlem).

Ezt az Európai Bizottságban is tudják. Egy bizottsági tisztviselő a munkaügyi biztos környezetéből megerősítette nekem, hogy nem tudnak olyan uniós jogszabályról, ami tiltaná az indoklás nélküli elbocsátást, az 51. cikk miatt az Alapjogi Chartának pedig szerintük nincsen ilyen közvetlen érvénye. A munkajog egyébként is tipikusan olyan terület, ahol a tagállamok nagyon féltékenyen őrzik a függetlenségüket - mondta. Kétségtelen, hogy indoklásaikban az EU-bíróság főtanácsnokai egyre gyakrabban hivatkoznak a Chartára, de kötelező érvénye ilyen esetekben értelmezésük szerint akkor sincs.  

UPDATE:

Bocsánat, azt hiszem, nem fogalmaztam teljesen pontosan. A Charta természetesen érvényes, ugyanúgy, mint az uniós szerződések. A benne foglalt jogokra vonatkozik a megkötés, ti. hogy "only when they are implementing Union law". Ezt a Charta maga mondja ki. Ez természetesen nem mindegy, bár ebben az esetben a végeredményen nem változtat.

 

Címkék: európai unió

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr782100774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szándékos kezezés 2010.06.24. 12:52:51

Nem is tudom, melyik a szomorúbb: ha nem érti, vagy ha nem akarja érteni az Európai Unió játékszabályait a Fidesz-vezette kormány. Pedig egyszerű ez, mint a foci: kézzel nem szabad a labdához érni...Kezdődött az egész az össznépi csontvázazással, meg a...

Trackback: Politikai tisztogatás vagy bürokráciairtás? 2010.06.22. 17:10:18

Az indoklás nélküli kirúgás jogszabályi lehetősége óriási kísértést jelent. A magyar politika pedig soha nem tudott ellenállni egyetlen kísértésnek sem. (Fotó: Huszti István/Index) Nem osztotta meg a közvéleményt az államigazgatásban dolgozó tisztvis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása