A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Az iraki lövöldözős videóról

2010-04-12 14:46 - Szlankó Bálint

Ahogy George Packer is felhívta rá a figyelmet a napokban a New Yorkerben, kétségtelenül természetes és normális reakció egy érző emberi lény részéről az undor és a felháborodás, ha megnézi a Wikileaksen nemrég megjelent videót, ami egy Apache helikopterből mutatja, ahogyan 2007-ben amerikai katonák legéppuskáznak egy csomó irakit, köztük - mint utóbb kiderült - egy Reuters-fotóst. Kétségtelenül rossz hallgatni, ahogyan a géppuskáz látható élvezettel lő bele a látszólag egyáltalán nem ellenséges irakiakba, még akkor is, ha tudjuk, hogy egy csomó fiatal embert mennyire könnyen dehumanizál a háború (végső soron a szervezett, ipari szintre emelt erőszak).

Mégis fontos megemlíteni pár körülményt. Arra már az eredeti újságcikkek és kommentárok is felhívták a figyelmet, hogy a helikopter személyzete a Reuters-fotós objektívját, ahogy a fotós félig kihajol a sarok mögül, RPG-nek nézte. Ez súlyos tévedés volt, ami a riporternek az életébe is került, de visszanézve a videót egyáltalán nem tűnik megalapozatlan feltételezésnek, különösen nem a bagdadi kontextusban. Az első kommentárok nem írnak viszont arról, hogy a környéken mászkáló személyek közül többen jól láthatóan AK-47-est lóbálnak (pl. 03:42-nél), valamint - és ez a legfontosabb -, hogy a videó felvételét megelőző napokban súlyos közelharcok dúltak az amerikai hadsereg 16. gyalogezredének 2. zászlóalja és síita milicisták (Szadr emberei) között éppen ezen a környéken, és az Apache-ok feladata az volt, hogy támogassák a közelben harcoló amerikai gyalogos- és páncélosalakulatokat (ld. David Finkel: The Good Soldier, ötödik fejezet - Finkel éppen a 2-16-osokkal volt, amikor a videó készült).

Szóval azt akarom mondani, hogy a helikopterszemélyzet derűs géppuskázása valóban elég hervasztó, de a kontextusban érthető - a célpontok fegyveres irakiak egy harci helyzetben -, és szerintem rendkívül nehéz volna bebizonyítani, hogy ez egy háborús bűncselekmény volt. A helikopterszemélyzetnek semmi oka nem volt arra, hogy arra várjon - mint egy újság megjegyezte -, hogy az irakiak ellenségesen lépjenek fel a helikopterrel szemben. Csak rendkívül szigorú megkötések alatt tevékenykedő békefenntartó katonákkal szemben elvárás ez, 2007-ben Kelet-Bagdadban - ahol a bajtársaik konkrétan néhány sarokra kockáztatták az életüket - pedig egyenesen abszurd. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr351914723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása