A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Lelépett lakótárs

2007-10-06 20:16 - Szlankó Bálint

Tulajdonképpen nem kellett volna meglepődnöm, elnézve a trendeket, de azért mégis leesett az állam, amikor valamelyik este a lakótársam közölte, hogy nem bírja tovább, és kivándorol Svédországba. Hogy neki elege van Libanonból, és az életbe' többet nem jön vissza, ha teheti. Szerencséje van, mert francia állampolgár is, úgyhogy európai útlevele van, és azzal persze elmehet máshova. Stockholmba megy, mert van valami haverja ott, plusz vonzónak találja az északi nőket. Összepakolt egy bőröndöt meg a gitárját, felszállt a stockholmi gépre és elment. There you have it.

Amikor azt mondom, hogy tulajdonképpen nem kellett volna meglepődni, akkor arra utaltam, hogy rengetegen döntöttek így az elmúlt évben, az utolsó háború óta, amikor megint megroskadtak a dolgok, főleg a keresztények között. Hivatalos adatok nincsenek, de a legjobb becslés szerint, amit a Daily Telegraphban olvastam (már elfejtettem, melyik számban), több tízezren hagyták el az országot tavaly nyár óta. Amerikába, Kanadába, Európába, az Arab-öböl országaiba. Ahova lehet, ahova vízumot kapnak. Unják, hogy nincs munka, hogy nincs áram, hogy nincs víz, hogy nincs légkondi, unják a pokolgépeket, a Hezbollahot, a Fatah el-Iszlámot, meg mittomén milyen milíciák vannak most, unják a saját idióta politikusaikat, az egész balhét, a teljes csőd országukat. Ami még csak romantikusnak sem romantikus igazán, inkább csak szar. Hogy mindenki teljesen beletörődő hangon arról beszél, hogy megint polgárháború lesz és kész.

Vágod, ha Magyarországon folyton nyafog mindenki és arról beszél, hogy "el kell menni ebből az országból" (bár mintha ez a duma kicsit lecsengett volna az elmúlt pár évben), akkor azért nem annyira fura, ugye, hogy lakótársnak, aki egy félig szétlőtt bejrúti lakásban húzza meg magát, mehetnéke van? Mert amúgy tök normális arc, olyan mint te vagy én. Nem az, hogy ő "csak egy arab", aki "ott nőtt fel" és ezért "neki ez normális" vagy nem tudom. Nem normális. Dehogy normális. Lakótárs egy arc. 23 éves. Gitározni akar meg csajozni. De itt nem lehet. Ez itt Libanon, habibi, ahogy valaki egyszer a képembe vágta, amikor legelőször voltam itt, és feltettem valami ártatlan, naiv kérdést. Well, lakótárs lelépett, mert egy normális ember, és normális ember nem akar Libanonban élni.

(By the by, lakótárs bátyja Pennsylvaniában, nővére Spanyolországban él.)

Címkék: libanon

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr91645114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása