A dróton túl

A katonai bázisokat szögesdrót veszi körül. A dróton túl van a kemény. Riportok Afganisztánból, a Közel-Keletről és egyéb nehéz helyekről, de más külpolitika is. A szerző újságíró, korábban Brüsszelben, Bejrútban és Londonban dolgozott. Legújabb könyvéről itt. Twitter twitter.com/balintszlanko. Emailt írni ide lehet: bszlanko[kukac]gmail.com. English-language website: balintszlanko.com

Könyv

miertjoademokraciacimlap_kicsi.jpg

Twitter

Könyv, Afganisztán

borito.jpg

Könyv, EU

Elnapolt elnökválasztás Libanonban

2007-09-27 20:15 - Szlankó Bálint

Népszabadság, szeptember 27.

Amikor utoljára ilyen nehezen ment a megállapodás az elnök személyéről Libanonban, a végén hagyták az egészet, és a vége az lett, hogy két külön kormány volt, egy a muszlim, egy pedig a keresztény szektorban, Bejrút két végén. Az „alkotmányos kísérlet”, ahogy itt néhányan hívják, akkor szörnyű vérfürdőbe fulladt: a keresztények vezette kormányt a szír hadseregnek kellett kitakarítania Kelet-Bejrútból.

A helyzet kedden nem volt ilyen rossz, de a képviselőket ezúttal is masszív biztonsági intézkedések közepette kellett a szinte teljesen lezárt város közepén lévő parlamentbe vinni, hogy megválasszák a november végén távozó Emile Lahoud utódját. A Nyugat-barát kormánytöbbség, aminek több tagja is merénylet áldozatául esett az elmúlt évben, végül feleslegesen jött el, mert a Szíria-párti ellenzék távolmaradt a szavazástól, és az ülést október végéig elnapolták.

A hónapok óta tartó elnökválasztási huzavona a legújabb fejezete a libanoni politikai válságnak, ami az elmúlt évben ismét a polgárháború szélére sodorta a mélyen megosztott, a közel-keleti nagyhatalmi politika egyik fókuszában elhelyezkedő országot.

A kormánytöbbség célja, hogy olyan elnököt helyezzen hivatalba, aki garantálja Libanon függetlenségét az országot harminc éven át megszállva tartó Szíriától. Az ellenzék pedig olyat, aki korlátozza a szerintük káros nyugati befolyást Libanonban, és lehetővé teszi a fő ellenzéki párt, a Szíriával és Iránnal szövetséges Hezbollah síita szervezet számára, hogy megőrizze fegyvereit és szinte független kis államát Libanonon belül. Egyelőre nem sok jele a megállapodásnak, biztos többsége egyik oldalnak sincs, és sokak szerint lehet, hogy megint két rivális kormány lesz a vége.

Ez csak egy ügy a sok közül a rivális táborok között. „Az elnökválasztás igazából sok hűhó semmiért, ez csak egy csata egy egzisztenciális háborúban a Nyugat-barát és a Szíria-barát erők között Libanonban” – mondta a Népszabadságnak Dr. Hilal Kasan, a politikatudományok professzora a Bejrúti Amerikai Egyetemen. „Ha végül sikeresen megállapodnak az elnök személyében, és aki így persze egy gyenge elnök lesz, akkor majd az jön, hogy mi legyen a kormány összetétele. A libanoni válság végeredményben a Nyugat és a Szíria és Irán közti regionális konfliktus része, maguktól nem tudják megoldani.”

A merényletek és az állandó politikai feszültség miatt az utcára hétfőn-kedden szinte ki sem merészkedő bejrútiak jó része, amennyire ezt fel lehet mérni, hasonlóan látja. „Ne nevettess. Semmi jelentősége nincs, hogy ki lesz az elnök. Az ország egyébként is teljesen két részre szakadt. Nem működik semmi. A Hezbollah gyakorlatilag egy független államot hozott létre az ország egyik felén, saját hadsereggel meg minden” – legyint Joseph, egy keresztény bejrúti lakos, aki azonban saját vezetőiben – többnyire volt milicisták – sem bízik.

Címkék: libanon

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drotontul.blog.hu/api/trackback/id/tr661645113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása